Prevroče? Slaba promocija?

FOTO: Takšen je bil danes odziv na cepljenje v mobilnih enotah v Ljubljani ...

S.R./STA
23. 6. 2021, 17.42
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 18.04
Deli članek:

V Ljubljani se je danes odvil prvi dan množičnega cepljenja brez naročanja v mobilnih enotah. Izkupiček? Do približno 17. ure sta se cepili 102 osebi.

Bobo
Mobilna enota za cepljenje v Ljubljani.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v Sloveniji doslej "polno" cepljenih 605.471 oseb oziroma 28,8 odstotka prebivalstva. Pod do ustrezne precepljenosti je še dolga.

Po navedbah Mihe Plankapomočnika direktorja za organizacijo dela Zdravstveni zavod Zdravje, ki je organizator cepljenja v mobilnih enotah v Ljubljani, so po zadnjih podatkih skupno cepili zgolj 42 oseb. Cepljenje v Ljubljani sicer poteka v parku Tivoli in v Vilharjevem podhodu, od 17. ure pa tudi v Filipovem dvorcu v središču mesta.

V parku Tivoli je bilo do 12. ure cepljenih 20 oseb, na cepilnem mestu v Vilharjevem podhodu med 14. in 16. uro pa 22 oseb. Portal 24ur medtem poroča, da je bilo v parku Tivoli v popoldanskem terminu cepljenih še 60 oseb, skupaj torej 102. Za danes so imeli sicer na voljo 100 cepiv podjetja Janssen in 500 cepiv podjetja Pfizer in BioNTech, za četrtek pa jim je Nacionalni inštitut za javno zdravje zagotovil večjo dobavo, za katero upajo, da bo zadostovala do konca tedna, je pojasnil Plank.

Bobo
Mobilna enota za cepljenje v Ljubljani.

Majhen odziv so pričakovali

Če se bo večal interes za cepljenje, so pripravljeni tudi povečati število mobilnih enot po celi Sloveniji. Kljub majhnemu interesu v prvem dnevu množičnega cepljenja v Ljubljani, je Plank dejal, da so majhen odziv pričakovali. Krivdo za to pripisuje visokim temperaturam ter slabi in pozni promociji množičnega cepljenja.

Ker mora biti cepivo proti covidu-19 pravilno hranjeno, ga na mobilne lokacije dovažajo v manjših količinah, kjer ga hranijo v prenosnih hladilnikih. Po potrebah ga nato dodatno dostavljajo z matične lokacije v Vilharjevem podhodu, kjer jih shranjujejo v hladilnikih.

Bobo
Mobilna enota za cepljenje v Ljubljani.

Potrdilo zagotovljeno

Vsem, ki se bodo cepili na njihovih cepilnih mestih, bodo omogočili tudi covidno potrdilo. Organizirali so se tako, da bodo osebe dali v register, te pa bodo po dveh dneh od prejema vseh odmerkov potrdilo lahko prevzele osebno ali po pošti, je še dodal.

Cepljenje sicer izvajajo na vseh lokacijah, kjer so do sedaj že izvajali testiranje s hitrimi antigenskimi testi, poleg teh pa bodo dodajali tudi dodatna mobilna cepilna mesta. "Začeli smo v Ljubljani, od jutri naprej pa bomo tudi še v Kamniku, potem dodajamo še Šenčur, Brda in tako naprej," je dodal. Edina lokacija, kjer vzporedno ne opravljajo hitrih testov, je Filipov dvorec.