Incident v Črnem morju

Britanci zanikajo, da bi Rusi proti rušilcu izstelili opozorilne strele in bombe

S.R./STA
23. 6. 2021, 16.29
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 19.25
Deli članek:

Incident naj bi se zgodil, ko je rušilec britanske kraljeve mornarice mimo Krimskega polotoka.

Profimedia
HMS Defender

Ruska obmejna patruljna ladja in bombnik Su-24 sta v Črnem morju izstrelila opozorilne strele in bombe proti rušilcu britanske mornarice, ki je po navedbah ruske strani kršil ruske ozemeljske vode. Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, so britanski rušilec najprej posvarili, da bodo uporabili orožje v primeru kršitev državnih meja Ruske federacije, a se britanski rušilec na opozorilo ni odzval. Po opozorilnih strelih in bombah je ladja zapustila ruske vode.

Po dogodku so vojaškega atašeja na britanskem veleposlaništvu v Moskvi že poklicali na pogovor na rusko obrambno ministrstvo. 
Ruska stran je navedla, da se je dogodek zgodil blizu rta na polotoku Krim. Britanski rušilec naj bi bil tri kilometre globoko v ruskih ozemeljskih vodah.

Profimedia
Ruski bombnik Su-24.

Britansko ministrstvo za obrambo je že zanikalo ruske trditve, da so v Črnem morju proti ladji britanske kraljeve mornarice izstrelili opozorilne strele. "Proti rušilcu HMS Defender ni bil izstreljen noben opozorilni strel. Ladja kraljeve mornarice pluje čez ukrajinske ozemeljske vode v skladu z mednarodnim pravom," so sporočili z ministrstva v Londonu. Dodali so, da je rušilec plul "po najkrajši in mednarodno priznani poti med Ukrajino in Gruzijo," a da jih je Rusija predhodno opozorila, da v bližini te poti izvajajo vojaške vaje. Rusija si je Krimski polotok priključila 18. marca 2014, a priključitev ni mednarodno priznana.

Rusija je kasneje pozvala Veliko Britanijo, da razišče po njenih navedbah nevarna dejanja britanske vojaške ladje. Rusko obrambno ministrstvo je ocenilo, da dogodek v Črnem morju pomeni "veliko kršitev konvencije Združenih narodov" ter London pozvalo, naj izvede "temeljito raziskavo dejanj posadke". Rusko zunanje ministrstvo pa je napovedalo, da bodo zaradi incidenta na pogovor poklicali britanskega veleposlanika v Moskvi.