Obvezna karantena

Če ste se čez noč znašli v rdeči ali temno rdeči državi, imate težavo

S.R./STA
23. 6. 2021, 15.50
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 16.04
Deli članek:

Pred odhodom na dopust je treba imeti v mislih, da morda odhajate v državo, ki se lahko že v naslednjih dneh znajde na rdečem ali temno rdečem seznamu, s tem pa se spreminjajo tudi pogoji za povratek v Slovenijo.

STA
V primeru povratka iz države, ki je na rdečem ali temno rdečem seznamu, karantena ni obvezna za cepljene in prebolevnike.

Da se naj državljani pred potovanji pozanimajo tako o pogojih vstopa v državo končne destinacije kot epidemiološki sliki, je danes že opozoril vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter"Še vedno se je treba, preden se odpravimo na potovanje, prepričati, kakšne razmere vladajo v tistem predelu," je povedal.

Pri načrtovanju počitnic pa ni pomemben le podatek, da je epidemiološka slika dobra v Sloveniji, ob vračanju v domovino je pomembno tudi stanje v državi, kjer se je preživljalo dopust. Šter tu izpostavlja našo jugovzhodno soseščino, kjer je epidemiološko stanje trenutno stabilno oziroma dobro. Države kot so Hrvaška, Črna gora, Albanija, Kosovo in Srbija so večinoma ne zelenem ali oranžnem seznamu, kar ne predstavlja večjih ovir ob vračanju v Slovenijo. 

policija.si
Zemljevid glede na tveganje za okužbo s sars-cov-2, ki velja od 19. junija.

Obvezna karantena

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je danes pojasnil, da potniki, ki prihajajo iz zelenih držav ne potrebujejo covidnih potrdil, lahko pa jih policist vpraša o potrdilu, da so bili res na zelenem območju. Medtem za oranžna območja velja, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju oziroma prebolelosti.

Bolj kompleksni so pogoji vstopa v Slovenijo z območij, ki so na rdečem ali temno rdečem seznamu. Tu velja, da je za slovenske državljane ob vrnitvi v Slovenijo obvezna 10-dnevna karantena, tujci pa morajo predložiti še negativen test PCR. Karantena ni obvezna za cepljene in prebolele.

Spremembe predvidoma enkrat tedensko

Kot je pojasnil Pečjak, se bo seznam držav posodabljal predvidoma enkrat tedensko ob koncih tedna, ko bodo spremembe tudi stopile v veljavo. Zato svetuje, da se državljani pred potovanjem pozanimajo, ali se epidemiološka situacija na cilju izboljšuje ali slabša ter se nato pripravijo na morebitne spremembe.