Saharski prah

Arso opozarja, zračna masa s puščavskim popotnikom ni rekla zadnje besede

S.R.
22. 6. 2021, 16.17
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 16.33
Deli članek:

Eni v njem vidijo nadlogo, drugi gnojilo, tretji oboje.

Arso
Puščavski pesek je prispel v naše kraje.

Že včeraj so povsod po Sloveniji izmerili povišane ravni delcev PM10, ki jih je nad naše kraje prinesel kdo drug kot puščavski pesek, imenovan tudi saharskih prah. Ta prek Sredozemlja rad najde pot tudi do Slovenije in višje. 

Kot so danes pojasnili na slovenski agenciji za okolje (Arso), se je onesnaženost zraka s puščavskim prahom danes prehodno sicer zmanjšala, a pričakujejo, da bo že jutri »zračno maso s puščavskim prahom ponovno zaneslo nad zahodno in osrednjo Slovenijo.«

Pri Arsu so sicer že večkrat pojasnili, da puščavski prah naše kraje doseže večkrat letno, razlike so le v količini oziroma vsebnosti prahu v ozračju. Za dneve, ko ga prinese veliko, je značilno poslabšanje vidljivosti, »nebo dobi mlečen ali rjavkast videz,« v primeru dežja pa so sledovi tega puščavskega popotnika, ki ga prinese s severa Afrike, vidni tudi na tleh.

Da lahko doseže Slovenijo, ni nič nenavadnega, saj lahko zračna masa s puščavskim prahom prepotuje še precej večjo razdaljo. Subtropski vetrovi vzhodnih smeri (pasati) ga lahko s Sahare ponesejo vse do Karibskega otočja in amazonskega pragozda. Ob tem je treba poudariti, da nikakor ne gre zgolj za nadlogo, ki jo je v deževnih dneh treba čistiti z avtomobilov, temveč gre za koristen pojav, saj je pesek bogat z minerali ter predstavlja naravno gnojilo za vrtove in njive.