Filipini

Predsednik necepljenim grozil z zaporom

B.K./STA
22. 6. 2021, 15.01
Deli članek:

Filipinski predsednik je necepljenim zagrozil z zaporom, bojda je bil samo preveč slikovit.

Profimedia
Predsednik FIlipinov Rodrigo Duterte.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je znova poskrbel za razburjenje v domači in svetovni javnosti. Tokrat je v ponedeljek zvečer tistim Filipincem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil z zaporom. Filipinsko ministrstvo za pravosodje se je hitro odzvalo in poskušalo zmanjšati pomen Dutertejeve izjave.

Kot je danes novinarjem pojasnjeval filipinski pravosodni minister Menardo Guevarra, je predsednik države s to izjavo želel samo izpostaviti, kako pomembno je, da se ljudje čimprej cepijo in da v državi dosežejo čredno imunost. Dodal je, da ni zakona, ki bi predvideval kazen zaradi zavračanja cepljenja.

Duterte je pred tem v ponedeljek zvečer v nagovoru dejal, da vladajo izredne razmere ter vsem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil, da jih bo dal aretirati. Filipinci se "morate odločati, ali se boste cepili ali pa vas bom poslal v zapor", je zagrozil filipinski predsednik, sicer znan po svojih spornih izjavah že v preteklosti. V svoji maniri je tudi napovedal, da želi imeti po filipinskih vaseh sezname tistih, ki se ne želijo cepiti.

Tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Harry Roque je pojasnil, da sodna praksa država sicer omogoča uvedbo obveznega cepljenja, potrebovali pa bi odlok ali zakon, ki bi kaznoval tiste, ki se nočejo cepiti.

Na Filipinih z nekaj več kot 108 milijona prebivalci so od začetka cepilne kampanje marca letos doslej polno cepili 2,1 milijona ljudi. Skupno so potrdili 1,37 milijona okužb z novim koronavirusom, danes 3666. V državi je doslej umrlo 23.809 covidnih bolnikov. Javnomnenjska raziskava, ki so jo objavili marca letos, je pokazala, da je cepljenju proti covidu-19 nenaklonjenih 61 odstotkov odraslih Filipincev, večinoma zaradi bojazni glede varnosti in učinkovitosti cepiva.