Igralski filmski festival Kranj

FOTO: Zaključil se je prvi festival KRAFFT

N.N.
22. 6. 2021, 15.14
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 15.16
Deli članek:

Zaključila se je prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT, ki je s sklepno podelitvijo nagrad zaokrožila novo kranjsko tradicijo, ki je šele v nastajanju.

Maša Pirc
Igralec, scenarist, producent in režiser Dragan Bjelogrlić

Igralske presežke raznolikega tekmovalnega filmskega programa je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandiča in Bernarde Oman (predsednica žirije).

Maša Pirc
Veliko platno pod kranjskim zvezdnatim nebom

Maša Pirc
Obiskovalci festivala

Nagrado Grand Prix za najboljšo glavno vlogo oziroma izjemen umetniški dosežek je prejela Jasna Đuričić za monumentalno vlogo naslovne junakinje v filmu Quo vadis, Aida?, kjer »film od prvega do zadnjega kadra napolni z natančnim in kompleksnim naborom emocij, neusahljivim pogumom in energijo ter neomajnim, zaščitniškim materinskim nagonom.« Podeljena so bila tudi tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke, in sicer Goranu Bogdanu, za nepozabno vlogo Nikole v filmu Oče, v katerem se »igralec v lik potopi do te mere, da gledalci z njim čutimo, kako se tako psihična kot fizična izmučenost korak za korakom počasi naseljujeta v vsako poro njegovega bitja«; Franzu Rogowskemu za očarljivo vlogo Christopha v filmu Undine, kjer »nenavaden in večplasten lik subtilno gradi skozi ranljivo fizično prezenco ter lahkotno in intuitivno prepletanje čustvenih stanj«; ter Nadi Šargin za presunljivo vlogo Biljane v filmu Oče, s katero »uspe v enem samem kadru gledalca pretresti do kosti«.

Letošnje častno zlato jabolko pa je za bogat in raznovrsten igralski opus ter vrhunski umetniški doprinos na avdiovizualnem področju prejel igralec, scenarist, producent in režiser Dragan Bjelogrlić, ki je mednarodni filmski prostor zaznamoval z igralsko odličnostjo ter uspešnostjo tudi na drugih področjih avdiovizualnega sektorja. Kot eden izmed vodilnih srbskih igralcev in umetnikov je zaslužen za rast in razvoj mednarodnega avdiovizualnega sektorja.

Maša Pirc
Glasbeno podlago je nudil Magnifico

Kot je na zaključni prireditvi poudarila programska selektorica Ana Šturm, pa je bil »najlepši del festivala to, da smo filme spet pripeljali nazaj med ljudi. Ni lepšega, kot na topel poletni večer sedeti tu, v prijetno napolnjenem letnem kinu in spremljati publiko, ki v spoštljivi tišini obsedi po koncu filma Quo vadis, Aida? ali poslušati prešeren smeh, ki odmeva v noč ob ogledu komedije Palm Springs.« Poleg filmov, ki smo jih končno lahko ujeli na velikem platnu, pod kranjskim zvezdnatim nebom, pa je za še posebej zapomnljiv trenutek poskrbel Magnifico, katerega glasba je pustila pečat tudi v filmih našega častnega gosta, Dragana Bjelogrlića, in ki nam je na zaključni prireditvi na oder po dolgem času pripeljal živo glasbo.