Cepljenje odprto za vse

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja novih sevov pomenita za jesen?

B.K.
22. 6. 2021, 14.28
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 14.30
Deli članek:

Bliža se vrhunec poletja, cepljen pa je še vedno relativno nizek odstotek prebivalstva.

STA
Jelko Kacin

Potem, ko je pozimi in spomladi cepiv primanjkovalo, strategija cepljenja pa se je osredotočala na ranljivejše skupine, je zdaj cepiv dovolj in ni več razloga, da bi se cepljenje omejevalo, je na današnji novinarski konferenci dejal koordinator logistike cepljenja Jelko Kacin.

Vlada je po Kacinovih besedah odločila, da je čas za sprejetje ukrepov, ki bodo možnost cepljenja približali vsem, ki se želijo cepiti, ne glede na to kakšne težave ali pomisleke imajo. Vsi izvajalci bodo zato morali zagotoviti dovolj terminov za cepljenje tudi brez predhodnega naročanja, hkrati pa bo treba vsem interesentom omogočiti možnost izbire med cepivi. Vsi ki se še niso cepili bodo torej lahko zahtevali katerokoli cepivo, ki je na voljo na našem trgu.

Cepilni centri oziroma cepilne enote morajo prav tako nemudoma zagotoviti enostavno in brezplačno potrditev o cepljenju.

Kacin je ob tem izrazil obžalovanje, da je v državi še vedno visok odstotek necepljenih, ki so starejši od 50 let, ali celo od 70 let. Neprecepljeni starejši namreč pomenijo grožnjo za ponovno polnjenje bolnišnic in ponoven porast smrti. Danes je sicer glavnina covidnih bolnikov, ki ležijo v bolnišnicah, mlajša. Večina jih je v starostni skupini med 35 in 55 leti. Kaj to v povezavi z novimi sevi pomeni za jesen, se je vprašal Kacin. Zaenkrat tega ne ve še nihče, je pa to “predmet skrbnih analiz, spremljanja in strokovnih ocen,” je zagotovil koordinator.