Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci napovedal, da bosta v Ljubljani v sredo dve mobilni enoti, ena v Filipovem dvorcu pri Tromostovju, druga pa v Tivoliju.

Poklukar, ki se je v okviru kampanje Nalezimo se dobrih navad - cepimo se danes mudil na obisku v Novi Gorici, je napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih zmogljivosti za cepljenje proti covidu-19. Pojasnil je še, da se z vsemi zdravstvenimi domovi v Sloveniji pogovarjajo o oblikovanju mobilnih cepilnih enot, v kar bodo vključili tudi koncesionarje. "Že jutri začenjamo v Ljubljani, tudi s pomočjo koncesionarjev," je dejal. 

Znova so za cepljenje po ministrovih besedah aktivirali bolnišnice, "ki bodo v naslednjih dneh pristopile k cepljenju vseh, ki bodo obiskovali njihove ambulante ali pa bodo hospitalizirani". "Želimo čim bolj angažirati vse razpoložljive enote v zdravstvu, da omogočimo cepljenje," je dejal.

Mobilne enote bodo različne in bodo odvisne od razmer v posameznih lokalnih okoljih. Nekje bodo nadaljevanje zdajšnjih vstopnih točk za testiranje, drugje bodo šle na teren posebne enote, odvisno od razmer in zmožnosti.

Božič, kot smo ga poznali

Cepiva je po Poklukarjevih navedbah dovolj, zato so tudi sprostili naročanje na cepljenje, hkrati je mogoča izbira cepiva. Pozval je k temu, "da prestopimo prag skepse v moderno znanost, ji zaupamo, se cepimo in na ta način, če ne prej, morda za božič, dočakamo božične praznike, kot smo jih poznali zadnja leta". "Cepimo se, cepimo se, in še enkrat, cepimo se," je pozval.

Glede nekaterih pomislekov, da je morda kampanja za cepljenje prešibka, je odgovoril, da so ves čas dejavni, kolikor je le mogoče, "je pa res, da na samem začetku ni bilo na voljo toliko cepiva, kot je bilo interesentov, kar pa se zdaj spreminja".

Zaloge

Na vprašanje, ali drži, da je v skladiščih 300.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki jim bo rok uporabnosti potekel konec julija, je odgovoril, da je res, da je trenutno v skladiščih največ cepiva AstraZenece in da imajo cepiva različne roke uporabnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje po njegovih besedah roke uporabnosti ves čas spremlja in si prizadeva, da gredo cepiva pravočasno ven. V kolikor pa bi bili z roki v stiski, pa verjame, da bodo našli pot, da bi cepivo prodali ali donirali kam drugam.

Potrdil je, da bo covidno potrdilo namenjeno vsem državljanom in da bo brezplačno. Podrobnosti naj bi sicer predstavili v četrtek.