"Predstojniki neodvisnih institucij z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij," je zapisano v izjavi, ki jo je danes objavil portal Siol. Gre za izjavo vodij več državnih organov, ki jo je koordiniral predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel ter v kateri so se ti izrekli proti pritiskom politike nad neodvisne državne nadzorne institucije in proti napadom preko medijev in socialnih omrežij.

Kot navajajo podpisniki, je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled.

Izjavo so podpisali predstavniki informacijskega pooblaščenca, komisije za preprečevanje korupcije, varuha človekovih pravic, ustavnega sodišča, računskega sodišča in drugi. Vesel pa je za STA pojasnil, da je nastala "v redni komunikaciji s kolegi iz drugih državnih organov".

"Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja in mora biti v interesu vseh, predvsem pa je odgovornost politikov, da slednje ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. Politika ustavnih pravic in samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdimo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, ampak kot civilizacijsko pridobitev. Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki," je zapisano v izjavi.

Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti zato javno pozivajo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Sloveniji. "Treba je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sitem države," so navedli.

Odziv vladajoče koalicije

Vesel je sicer še dejal, da so ti pritiski na nadzorne institucije strahotni, odzivi ministrov pa povedni.

"Vesel se je odločil s podpisi direktorjev nekaterih državnih inštitucij zavarovati svojo popoldansko neprofitno dejavnost, ki mu prinese 200.000 evrov na leto. Tokrat celo osamosvojiteljev ne pošilja na smetišče zgodovine, ampak želi 30-letnico samostojne države izkoristiti za zavarovanje pridobljenih pravic," je v odzivu na Twitterju zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ob Vesela se je obregnil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Danes ob slovesnosti v podjetju Paloma je na vprašanja novinarjev dejal, da "pozivov človeka, ki mu je ta osnovna dejavnost popoldanska obrt, ne bo komentiral".

Minister za okolje Andrej Vizjak pa je na isti slovesnosti dejal, da kot član vlade ne pozna nobenih pritiskov politike na nadzorne organe. "Pričakujem seveda, da vsak nadzornik, ki doživi tak pritisk, to naznani ustreznim službam. Nasprotujem pa politizaciji teh zadev in očitno imamo kar neko vrsto stalne prakse, da nadzorniki, namesto da bi ukrepali v skladu s pooblastili, v takem primeru pritiskov to raje spolitizirajo in to razglašajo v obliki nekih peticij, protestov in podobnega," je še dejal Vizjak.

Vizjak je še dodal, da živimo v državi, kjer imamo sistemsko urejeno, kaj storiti v primeru pritiskov na nadzorne inštitucije. "Sam osebno jih obsojam. Menim, da mora biti nadzor neodvisen. Menim, da pa mora biti nadzor tudi strokovno in politično korekten," je še dodal Vizjak.