Klofuta namesto roke

VIDEO: Macronu je prisolil zaušnico

R.T.
8. 6. 2021, 16.09
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 08.50
Deli članek:

Simbolno ali verbalno? Ne, fizično.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron je želel biti med ljudstvom. Mu prisluhniti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil na obisku gostinske šole na obrobju Valencea. Vzel si je nekaj časa, da bi podpornikom za varnostno ograjo stisnil roko, z njimi na kratko poklepetal. Toda od nekod se je vzela roka, ki jo je Macron občutil na svojemu licu. Varnostniki so predrznega moškega seveda takoj odmaknili, odvlekli, niso pa uspeli preprečiti, da ne bi zakričal »Dol z Macronizom« in "Montjoie Saint Denis", vzklik francoske vojske še iz časov monarhije.

Francoski politiki so nemudoma obsodili početje nesramenega moškega in izpostavili, da nasilje na spada na politično prizorišče. K obsodbi nasilja sta se pridružila tudi levo usmerjeni Jean-Luc Melenchon in skrajno desna Marine Le-Pen.

Kaj je gnalo moškega v klofutanje predsednika, ni znano. Nekateri ugibajo, da so to strogi protikoronski ukrepi, ki so močno prizadeli gostinski sektor.

Macronova turneja je sicer že namenjena predvolilni kampanji pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Po pričakovanjih se bo 43-letni Macron potegoval še za en mandat, vendar pa je daleč od tega, da bi že imel zagotovljeno zmago. Glede na javnomnenjske raziskave je le za las pred Marine Le Pen.