Ustavna obtožba

Od nepotrebnih smrti zaradi epidemije do koruptivnih nabav - to premierju Janši očita opozicija

B.K./L.T.
26. 5. 2021, 10.27
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 10.44
Deli članek:

Predsedniku republike se ne bo treba izreči o ustavni obtožbi predsednika vlade. Poslanci bodo o ustavni obtožbi glasovali predvidoma zvečer.

Bobo
Opozicija premierju Janši očita kršenje več členov ustave in zakonov.

Državni zbor je današnjo izredno sejo začel z odločanjem o predlogu, da od predsednika republike Boruta Pahorja zahtevajo mnenje o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. Predlog, ki bi za uspeh potreboval 46 glasov, je prejel le 36 glasov, 48 poslancev je glasovalo proti.

Poslanci zdaj razpravljajo o samem predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade. V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim mu očitajo zavračanje nabave cepiva, ko je Janša opravljal vlogo vršilca dolžnosti ministra za zdravje; boj z mediji, zlasti s Slovensko tiskovno agencijo (STA); vpletanje v delovanje državnega tožilstva; napade na novinarje in ignoriranje sklepov Ustavnega sodišča v zvezi z nabavo vojaške opreme.

Tudi zato, da bi Državni zbor Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, je potrebnih najmanj 46 glasov. Če bi do ustavne obtožbe prišlo, bi ustavno sodišče odločalo o tem, ali je obtožba utemeljena ali ne. V prvem primeru lahko sodišče odloči, da predsedniku vlade funkcija preneha, če kršitev ustave ne ugotovi, pa obtoženega oprosti.

Bobo
Poslanci na 75. izredni seji Državnega zbora razpravljajo o ustavni obtožbi zoper premierja.

Visok delež smrti, koruptivne nabave, osem milijard evrov javnega dolga ...

Neuspehe predsednika vlade je včeraj za časnik Novice Svet24 povzel nekdanji državni sekretar v vladi Marjana Šarca in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) v drugi vladi Janeza Janše Damir Črnčec. »Več kot 4000 mrtvih v drugem valu epidemije. Vsa kriminalna dejanja in koruptivne nabave zaščitne opreme posameznikov blizu stranke SDS in več kot osem milijard evrov dodatnega dolga,« je Črnčec naštel fiaske Janševe vlade. »Ponesrečil se mu je napad na vse podsisteme države in družbe, vojna z mediji in izstop vlade iz STA,« je dodal. Prepričan je, da je edina rešitev iz trenutne krize odhod na predčasne volitve. »Zastavlja se vprašanje, čemu ta strah pred volitvami. Sam [Janez Janša] je povedal, da ko vlade nimajo podpore, je čas za volitve, izgovorov tukaj ni,« je še povedal Črnčec.

Tudi SDS z ustavnimi obtožbami ni skoparila

Tokratna ustavna obtožba je sedma v zgodovini samostojne Slovenije in šesta zpoer predsednika vlade. Vse prejšnje je vložila SDS, nazadnje decembra 2018, ko so s kolegi iz SNS obtožili takratnega premierja Marjana Šarca zaradi domnevnega nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva. Sicer so poslanci SDS predlog ustavne obtožbe kar trikrat vložili zoper tedanjega premierja Janeza Drnovška, po enkrat pa zoper predsednika republike Danila Türka, premierke Alenke Bratušek in premierja Mira Cerarja.