Aretirali tri osebe

Tragedija pri jezeru Maggiore: Šlo naj bi za »zavestno dejanje,« priredili naj bi zasilno zavoro

S.R.
26. 5. 2021, 10.00
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 10.03
Deli članek:

Italijanski organi pregona so v povezavi z nedeljsko tragedijo, v kateri je umrlo 14 ljudi, prijeli tri osebe.

Profimedia
Tragedija na gori Mottarone.

Tragedija se je odvila v nedeljo zahodno od jezera Maggiore v italijanski regiji Piedmont, kjer je gondola, s katero se je iz kraja Stresa na slabih 1500 metrov visoko goro Mottarone peljalo 15 oseb, zgrmela v globino. Na kraju je umrlo 13 oseb, dva otroka pa so s hudimi poškodobami prepeljali v bolnišnico. Eden ni preživel, drugi, edini preživeli, pa je ostal brez staršev. Petletni Eitan Biran je v tragediji izgubil očeta, mamo, mlajšega bratca in stare starše. Po nekaterih poročilih je preživel le zaradi očetove hitre odločitve, da svojega sina pred trčenjem objame, kar je potrdil tudi tiskovni predstavnik bolnišnice, v kateri otrok okreva.

Italijansko državno tožilstvo, ki usmerja preiskavo, je že zaseglo posnetke nadzornih kamer, ki so ujele tragično nesrečo. Glede na posnetke se je gondola približevala postaji na gori, ko se je vlečna jeklenica strgala, ob tem pa se ni sprožila zasilna zavora, ki bi morala kabino zadržati. Začela je drveti nazaj proti dolini, trčila ob nosilni steber in padla v globino. Ob tem je nekaj ljudi vrglo iz kabine.

Profimedia
Tragedija na gori Mottarone.

»Zavestno dejanje«

Italijanska policija je v povezavi s tragedijo včeraj tri ljudi. V priporu so pristali Luigi Nerini, lastnik podjetja Ferrovie del Mottarone, ki upravlja z žičnico, direktor podjetja Enrico Perocchio in vodja službe Gabriele TadiniKot je pojasnila državna tožilka Olimpia Bossi, je bila nesreča posledica »zavestnega dejanja« trojice, ki so jo včeraj že zaslišali. Po njenih navedbah je bila varnostna oziroma zasilna zavora »prirejena,« da bi se s tem izognili zamudam pri delovanju žičnice. To se je zgodilo v dneh pred tragedijo, ko je že prišlo do prekinitve delovanja žičnice. Bossijeva je dodatno pojasnila, da so na sistem namestili napravo, ki je onemogočila delovanje zavore, tako se ta ob pretrganju jeklenice ni sprožila. Menili naj bi namreč, da se jeklenica tako ali tako ne bo strgala.

Trojico med drugimi sumijo storitve kaznivih dejanj uboja, nenamerne povzročitve nesreče in povzročitve zelo hudih poškodb.