Odločitev Eme glede shranjevanja cepiva proti covidu-19 Pfizer/BioNTech bo močno vplivala na načrtovanje cepljenja. Neodprto vialo cepiva bo tako mogoče, potem ko jih bodo vzeli iz shranjevanja pri zelo nizkih temperaturah, hraniti 31 dni namesto pet. Večja fleksibilnost pri shranjevanju in ravnanju s cepivom bo po pričakovanjih močno vplivala na načrtovanje in logistiko pri cepljenju v Evropski uniji, so dodali pri Emi.

Pojasnili so, da je Emin odbor za človeška zdravila odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij o stabilnosti cepiva, ki sta jih predložili podjetji. To so potrdili tudi v nemškem BioNTechu. "Sprememba pogojev shranjevanja temelji na novih podatkih o študiji o stabilnosti, ki je potrdila ohranitev kakovosti proizvoda 31 dni," so navedli.

To visoko učinkovito cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, je sprva veljalo za zelo zahtevno, saj ga je bilo treba shranjevati pri zelo nizkih temperaturah. Ema je nato marca sporočila, da je shranjevanje možno tudi v običajnih farmacevtskih zamrzovalnikih. Kasneje je odobrila še kratkotrajno shranjevanje v hladilnikih.