POVPRAŠEVANJE RASTE

Koliko turistov lahko pričakujemo v naših turističnih krajih? Turistični delavci so optimistični

Žiga Kariž
11. 5. 2021, 06.55
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 07.53
Deli članek:

Kot kaže, v epidemiji zanimanje za slovenske turistične kraje ni zamrlo. Povpraševanje raste, turistični delavci so optimistični.

Profimedia
V Ljubljani upajo, da bodo dogodki privabili tudi tuje turiste.

Ob omilitvi vladnih protikoronskih ukrepov se bo končno lahko začel prebujati tudi turizem. V gostinskih lokalih po vsej državi bodo lahko od danes gostom stregli tudi v notranjih prostorih. Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami bo dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30 sob. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število tovrstnih enot, ki jih nastanitveni obrat premore, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček, navaja vlada. Taka ureditev bo končno omogočila odprtje prenočitvenih zmogljivosti tudi večjim hotelirjem.

Hoteli se bodo odpirali počasi

Mi smo pred turistično sezono preverili, kaj se hotelirjem in turističnim delavcem obeta v naslednjih mesecih. V največjem slovenskem turističnem podjetju, Sava Hotels and Resorts, ki ima nastanitvene objekte vse od Prekmurja do Bleda in Obale ter razpolaga z raznolikimi nastanitvami, od petzvezdičnih hotelov, apartmajev in kampov do glampingov in zdravilišč, so do zdaj odprli le tiste kapacitete, ki so jih lahko pripravili v tako kratkem času, ter objekte, ki so že do zdaj obratovali za goste, ker jih je vladni odlok obravnaval kot izjeme (športne priprave, poslovni turizem, zdraviliško zdravljenje.) Zaradi velikega povpraševanja so odprli tudi Kamp Lucija in Kamp Terme 3000. Ostale objekte bodo odprli, ko jih bodo uspeli pripraviti.

Prilagojeni pogoji poslovanja

Med prvomajskimi prazniki so se lahko veselili odlične zasedenosti; kot pravijo, že zaznavajo povečano povpraševanje in rezervacije od druge polovice maja naprej, tako za nastanitve na Obali, Bledu kot v termah in zdraviliščih. Poslovanje so v času epidemije prilagodili. V hotelih so uvedli številne ukrepe varnosti in zaščite, ki so jih poimenovali higienski standard plus, s čimer sporočajo, da so priporočila NIJZ še nadgradili: gostom merijo temperaturo, vsak dobi ob prijavi komplet za osebno zaščito z masko in razkužilom, sobe redno razkužujejo. V primeru epidemije je odpoved rezervacije stoodstotno brezplačna, gostom nudijo pomoč pri organiziranju testiranj, krijejo tudi stroške bivanja, če gost, ki pride z javnim prevozom, med počitnicami zboli, do največ deset dni.

Hotel Kempinski Palace
Povpraševanja za letovanje na slovenski obali naj bi bilo veliko.

Dodatni ukrepi za zaščito

Posebne ukrepe so uvedli tudi v hotelu Kempinski, kjer sicer hotela še niso odprli, a glede na nove pogoje poslovanja, sprejete v petek, bodo zagotovo počasi začeli sprejemati prve goste. Kot pravijo, pa bodo tudi ob sprostitvi ukrepov obratovali z 80 odstotki kapacitet. Interesa je veliko, ves čas sprejemajo rezervacije – tako za poletje kot zgodnjo jesen. »Veliko rezervacij smo imeli že za pomladno sezono, a ker je hotel zaprt, smo se z gosti dogovorili o preložitvi datumov prihoda ali povrnitvi predplačil, če so se odločili za odpoved obiska,« so pojasnili. V skrbi za zdravje gostov so uvedli storitev belih rokavic (Kempinski white gloves service), v sklopu katere so za goste pripravili dodatna navodila ter pravila za zagotovitev varne izkušnje. Glede samih testov, mask in cepljenj sledijo direktivam države.

Mestni turizem

Ukrep turističnih bonov je lani sicer rešil sezono v številnih turističnih krajih, le v mestih, kot sta Ljubljana in Maribor, ni bilo čutiti pozitivnih učinkov, in tako upajo, da bodo potovanja med državami spet omogočena oziroma bo lažje potovati. Kot so nam povedali na Zavodu za turizem Ljubljana, gostje že povprašujejo po namestitvah in večdnevnih programih v Ljubljani, za zdaj predvsem za poletne mesece in oktober. Sicer je vse še zelo odvisno od razmer in pogojev potovanja, a zanimanje za Ljubljano potrjujejo tudi agencije in organizatorji potovanj po tujini, s katerimi so ljubljanski turistični delavci ostali v navezi ves čas trajanja epidemije. Kot kaže, si ljubljanski turizem spodbudo po epidemiji lahko obeta od številnih dogodkov. Trenutno se v mestu ukvarjajo s promocijskimi dejavnostmi, povezanimi z zaključnimi tekmami evropskega prvenstva v nogometu za U21, kolesarsko dirko Po Sloveniji ter drugimi večjimi dogodki, kot sta Europa Cantat in Festival Ljubljana, saj računajo, da bodo povečali število prenočitev.

Optimizem na vzhodu

Optimistični so tudi v Mariboru. Prihajajo že povpraševanja tujih gostov (Avstrija, Nemčija, Italija) za poletno sezono, in sicer za različne ponudbe, od nastanitev do vodenih ogledov, prireditev in splavarjenja na Dravi. V Mariboru so program in ponudbo prilagodili »novi realnosti«. Turisti bodo deležni novosti s področja inovativnih in butičnih produktov, namenjenih predvsem individualnim doživetjem.