»Nimamo incidentov, ki bi resno ogrožali njeno nadaljnjo uporabo«

Jelko Kacin: Cepiva AstraZenece bo dovolj, Slovenija mora prejeti 1,4 milijona odmerkov

S.R.
10. 5. 2021, 22.39
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 22.44
Deli članek:

Kot je znano, se v Sloveniji od današnjega dne proti covidu-19 cepijo vse starostne skupine, a imajo prednost še vedno starejši in kronični bolniki.

Bobo
Jelko Kacin pričakuje, da bo Slovenija do konca leta še naprej redno prejemala cepivo AstraZenece.

Po zadnjih podatkih smo z enim odmerkom cepili že približno 485.000 ljudi, z dvema pa približno 12 odstotkov oziroma nekaj več kot 250.000 ljudi.

V zadnjih dneh je na očeh evropske javnosti znova cepivo farmacevtske družbe AstraZeneca, saj so na Evropksi komiji pojasnili, da dodatega cepiva tega podjetja od junija naprej ne bodo več naročali. A, kot je na današnjih Odmevih na TV Slovenija pojasnil nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19 Jelko Kacin, to še zdaleč ne pomeni, da to cepivo ne bo več na voljo. Po njegovih navedbah to pomeni zgolj, da Komisija ne bo naročala dodatnih cepiv, torej »izkoristila opcij.« To bi bilo po njegovem mnenju tudi nesmiselno, dokler AstraZeneca ne dostavi že naročenih cepiv. Že sklenjeno pogodbo pa mora AstraZeneca še vedno spoštovati. Ta pogodba velja in podjetje zavezuje, da dobavi vse že naročene odmerke. Slovenija bi morala po tej pogodbi prejeti 1,4 milijona odmerkov, je pojasnil Kacin, ki pričakuje, da bo to cepivo do konca leta prihajalo redno. Bojazni tistih, da bo cepiva AstraZenece zmanjkalo za drugi odmerek, so po Kacinovih besedah tako odveč. Dodal je, da svoje dobave povečuje tudi AstraZeneca.

Dotaknil se je tudi mnenja od njega očitno nekoliko slabše obveščene vodje posvetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović, ki je danes dejala: »Če drži, da dodatnih cepiv AstraZenece ne bo več, če bomo ostali pri zagotovljenih odmerkih za maj, potem je gotovo smiselno s tem cepljenjem prenehati.« Dejal je, da se mora posvetovalna skupina, ki jo vodi Beovićeva, formalno sestati, in če se bo tako dogovorila, bo to sporočila vladi, »jaz tega predloga ne poznam, pa sedim na vseh sejah vlade.« Sicer pa je glede dvomov v cepivo AstraZeneca pojasnil še, da so se v Nemčiji z njim cepili zdravniki in zdravstveno osebje, z njim je pocepljena tudi slovenska vlada, državni zbor, državni svet, predsednik republike in njegov urad, nazadnje pa se je v petek s tem cepivom cepil minister za zdravje Janez Poklukar. »AstraZnece je pri nas veliko in nimamo incidentov, ki bi resno ogrožali njeno nadaljnjo uporabo.«

Dodal je še, da bo tisti, ki bo odklonil možnost cepljenja z AstraZeneco, moral počakati toliko časa, da bo na voljo dovolj cepiv, da bo cepivo mogoče izbirati. »V tem trenutku pa je pomembno, da se cepimo čim prej, da smo zaščiteni, AstraZeneca nudi zadovoljivo zaščito po treh tednih,« je še pojasnil ter še enkrat poudaril, da je cepiva dovolj. Glede poročanja, da nekateri cepilni centri niso prejeli vsega cepiva, ki so ga naročili, pa je izpostavil, da nekateri centri AstraZenece ne naročajo. »Če bi jo naročili, bi prejeli dovolj cepiva,« je povedal Kacin, ki je dodal še, da se bo junija predvidoma povečalo število dobavljenih odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech in Moderne, ko pa se bo pridružil še Janssen, se bomo znašli v situaciji, ko bodo cepilni centri vedno prejeli toliko cepiva, kot ga bodo potrebovali.