Slovenija

Židan kršil zakon o poslancih, a pogoji za odvzem mandata niso izpolnjeni

S.R./STA
10. 5. 2021, 21.34
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 21.37
Deli članek:

Poslanec SD Gregor Židan za delo pomočnika glavnega trenerja slovenske reprezentance mladih nogometašev ni imel dovoljenja delodajalca, to je državnega zbora.

M24
Gregor Židan

To je namreč ugotovila parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK), je za POP TV dejal predsednik MVK in poslanec DeSUS Ivan Hršak

Židan je opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, pri čemer z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pač pa je dobival dnevno nadomestilo. MVK je zato poslanca pozvala k razjasnitvi dohodkov, saj Židan komisije MVK o tem ni obvestil. Poslanec je nato sodelovanje z NZS pisno pojasnil tudi MVK ter navedel, da je o svojem sodelovanju z nogometno zvezo ni obvestil, ker da ni šlo za redno in pridobitno dejavnost. Pojasnil je še, da je za 13-dnevno delo trenerja prejel skupno 1300 evrov dnevnega nadomestila in 65 evrov potnih stroškov, od česar je bil obračunan DDV. Hršak je napovedal, da bodo v komisiji odgovor preučili in sporočili svojo odločitev glede nadaljnjih ukrepov.

Hršak pa je v izjavi za POP TV danes sporočil ugotovitev MVK, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca, torej DZ, za opravljanje dopolnilne dejavnosti. "Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemamo. V tem primeru je to Gregor Židan naredil čisto narobe," je dejal Hršak. Račune za opravljeno storitev pa je NZS izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino, kar je po oceni Hršaka narobe, saj je Židan delo opravljal kot fizična oseba.

MVK še ugotavlja, da trenersko delo sodi v okvir izjem splošne prepovedi dodatnih dejavnosti poslancev. Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata, je še dejal Hršak.