mihova ojstrica

Mali govornik na Mali gori

Mihael Korsika (mihael.korsika@svet24.si)
29. 4. 2021, 20.25
Deli članek:

Kolumna Mihaela Korsike.

Sašo Švigelj
Počivalškov nastop je bil tako meglen, da ga ni poslušal niti Janša, ki je v času proslave objavil precejšnji del izmed svojih 115 torkovih tvitov.

Najbolj osovražen državni praznik slovenske desnice, dan boja proti okupatorju, je za nami. Osrednja slovesnost je potekala na Mali gori pri Ribnici pred obeležjem, ki s praznikom, ki obeležuje ustanovitev Osvobodilne fronte, nima prav veliko skupnega.
Zakaj torej državna slovesnost pred obeležjem enemu ubitemu in dvema ranjenima Tigrovcema na Dolenjskem? Ker je to poleg spomenika padlim domobrancem v Grahovem verjetno edino obeležje, povezano z drugo svetovno vojno, pred katerega je pripravljen priti nekdanji goreč zagovornik komunizma, danes pa še bolj zavzet nasprotnik komunizma, ki ne obstaja več.
Čeprav predsednik vlade in SDS Janez Janša nerad posluša modrovanja stranke, ki ima v javnosti enoodstotno podporo, medtem ko ima njegova stranka 30-krat večjo podporo, je v torek prisluhnil šefu SMC Zdravku Počivalšku. Prvak najmanjše koalicijske stranke je bil pred izzivom mandata. Kako pred premierjem, ki s svojo stranko zagovarja kolaboracijo in domobranstvo, govoriti o boju proti okupatorju, ne da bi ga Janša in njegova vojska že med govorom napadla na spletnem čivkališču? Šlo je za novo lekcijo klečanja na koruzi.

Počivalšek je sicer govoril o svetem času, v govoru na dan boja proti okupatorju ni niti z besedo omenil Osvobodilne fronte. Svojo brezhrbtenično držo je v popolnosti izkazal z izjavo, da dobro ve, kdo je zmagal v vojni. Zmagovalca pred premierjem ni javno razkril. Kdo torej, gospod minister, zavezniki ali sovražniki? Poslanec Janševe stranke Branko Grims pravi, da je 27. april dan kolaboracije.

Morda se je Počivalšek poslužil predvolilne taktike predsednika države Boruta Pahorja, ki je leta 2021 dejal, da strici iz ozadja obstajajo, a da njihovih imen ne bo razkril. Ne zaradi tega, ker ne bi bil pogumen, temveč zato, ker ni neumen. Tako kot Pahor tudi Počivalšek očitno ni neumen.

Slavnostni govornik ob tem vseeno ugotavlja, da prevladuje praksa, ki ni zdrava na narod. »Praksa, da se spomin na ta sveti čas naše zgodovine iz dneva v dan zlorablja za politikantstvo in zdraharstvo.« Bolj se ne bi mogel strinjati, a ponovno, Počivalšek tudi ob tem ni navedel, kdo naj bi bil za to odgovoren. Zagovorniki Osvobodilne fronte ali domobrancev?

Vsaj namig na odgovor je podal režiser proslave na Mali gori, ki je vpoklical propadlega podjetnika in igralca Romana Končarja. Vidni podpornik SDS je na prireditvi recitiral pesmi treh pesnikov. Dela narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha, ki je umrl v boju proti nemškemu okupatorju in orožnikom, ter poezijo dveh domobranski avtorjev. To je približno tako, kot bi na proslavi ob obletnici konca druge svetovne vojne recitirali Hitlerjev boj, medtem ko bi se v ozadju predvajal nacistični propagandni film režiserke Leni Riefenstahl z naslovom Triumf volje. To je možno le v Sloveniji.

Vrnimo se k Počivalšku, katerega nastop je bil tako meglen, da ga ni poslušal niti Janša, ki je v času proslave objavil precejšnji del izmed svojih 115 torkovih tvitov. Bolj kot ovinkarjenje slavnostnega govornika na Mali gori je premierja zanimalo dogajanje v prestolnici, kjer se je kljub slabem vremenu na protivladnem shodu zbrala večtisočglava množica, ki je napovedala rojstvo nove osvobodilne fronte.