Putinov nasprotnik

FOTO: Navalnega sama kost in koža

R.T.
29. 4. 2021, 19.11
Posodobljeno: 29. 4. 2021, 19.25
Deli članek:

Gladovna stavka je naredila svoje.

Profimedia
Aleksej Navalni med javljanjem iz zapora.

Oporečnik ruskega predsednika se je na sodišču javil iz zapora – to je prvič, da se je opozicijski politik pojavil v javnosti, potem ko je začel prestajati dveinpolletno zaporno kazen. Številni so mnenja, da je ta Alekseja Navalnega doletela, ker je ostro kritiziral Kremelj.

Vladati želi večno

Navalni, ki je še do nedavnega gladovno stavkal, ker mu v zaporu v kazenski koloniji vzhodno od Moskve niso zagotovili ustreznega zdravljenja, je v javljanju ruskega predsednika Vladimirja Putina za »kralja brez oblačil«, ki »ropa ljudstvo« in ki bo Ruse stal prihodnosti. Putin naj bi želel vladati večno, je še dejal, narod pa da bo zasužnjil.

Pritožba Navalnega zoper globo zaradi obrekovanja sovjetskega veterana druge svetovne vojne je naletela na gluha ušesa. Navalni je dejal še, da v zaporu tehta toliko, kot je tehtal v šoli, in sicer 72 kilogramov.

Skrajneži?

Medtem ko je Navalni govoril, so na drugem moskovskem sodišču razpravljali o predlogu tožilstva, da bi njegove politične organizacije prepovedali kot skrajne. Leonid Volkov, njegova desna roka, je oznanil, da so tri ducate štabov že razpustili, da bi osebje in podpornike zaščitili pred preganjanjem. Moskovsko tožilstvo je v ponedeljek prepovedale vse aktivnosti teh štabov, dokler ne bo znana odločitev sodišča. Kot je Volkov dejal za britanski BBC, je to bil zadnji žebelj v krsto njihove politične organizacije v Rusiji.