NOVO VODSTVO

To so kandidati za naslednika Karla Erjavca

Žiga Kariž
29. 4. 2021, 18.10
Deli članek:

V stranki Desus se bodo 19. junija v Ljubljani sestali na volilnem kongresu in izbrali novega predsednika ter ostale člane vodstva. Znani so kandidati in kandidatke.

Bobo
Erjavec se je poslovil. Kdo ga bo nasledil?

Po tem, ko Karlu Erjavcu ni uspelo prevzeti funkcije predsednika vlade, se je še drugič poslovil od mesta predsednika stranke Desus. Trenutno je vodi Brigita Čokl, a je na funkciji zgolj začasno do izvedbe volilnega kongresa, ki je napovedan za 19. junij. Kandidaturo za mesto predsednika so člani lahko oddali do sobote, zaradi praznikov pa se je evidentiranje vlog zavleklo do včeraj.

Tri kandidature

Kot so sporočili iz stranke Desus, so za mesto predsednika stranke dobili tri kandidature. Vložili so jih Srečko Felix Krope kot predstavnik pokrajinskega odbora Podravje, Ljubo Jasnič (pokrajinski odbor Ljubljana) in Gorazd Žmavc (pokrajinski odbor Ptuj Ormož). Med kandidati torej ni nikogar od poslancev stranke, kljub temu da se je veliko špekuliralo o kandidaturi Franca Jurše. Prav tako med kandidati ni ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, za katerega je statutarna komisija odločila, da ne sme kandidirati, saj ni član stranke. Podgorška so izključili iz Desusa, saj ni želel zapustiti ministrskega mesta po tem, ko je vodstvo stranke odločilo, da izstopa iz koalicije.

Kdo so kandidati

Srečko Felix Krope je bil edini protikandidat Karla Erjavca na zadnjem volilnem kongresu. Takrat je zagovarjal obstanek v vladi in spoštovanje koalicije. »Zagovarjal sem stališče, naj stranka Desus pokaže državotvornost,« je takrat dodal v izjavi za medije. Kljub temu da se je stranki pridružil šele leta 2018, je hitro postal prvi mož podravskega odbora stranke. Krope naj bi bil eden glavnih akterjev pri menjavi Karla Erjavca z Aleksandro Pivec, a se je z nekdanjo predsednico hitro znašel na nasprotnem bregu. Lani je iz stranke tudi izstopil, vendar se je po odhodu Pivčeve vrnil. Krope je sicer v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in nato še leta 2004 vodil Specialno enoto Policije, bil je tudi načelnik nekdanje Policijske uprave Slovenj Gradec. Kasneje je več let vodil Lovsko zvezo Slovenije. Je tudi mojster borilnih veščin.

STA
Srečko Felix Krope

Ljubo Jasnič

Ljubo Jasnič je bil v stranki Desus dolga leta opora Karlu Erjavcu. Deloval je kot generalni sekretar stranke in prav v času njegovega najaktivnejšega delovanja naj bi bila stranka na vrhu priljubljenosti. Jasnič je bil v času Jugoslavije predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije, kasneje celo izvršni sekretar Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. Študiral je na pravni fakulteti v Ljubljani, širša javnost pa ga morda celo bolje kot politika pozna kot športnega funkcionarja, neločljivo povezanega s smučarskimi skoki. Je predsednik zbora in Odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije ter eden najaktivnejših članov organizacijskega odbora planiških skakalnih prireditev.

sta
Ljubo Jasnič

Gorazd Žmavc

Gorazd Žmavc je prav tako kot Jasnič po izobrazbi pravnik in predstavnik Desusa za ormoško in ptujsko območje. Tudi on je veljal za zvestega sledilca Karla Erjavca in bil tudi nagrajen s položajem ministra za Slovence po svetu v času vlade Mira Cerarja, a se z opravljanjem funkcije ni proslavil. Nespametno je vplival na kadrovanje v SDH, s podjetjem Domus je podpisal pogodbo za vzpostavitev spletnega mesta za Slovence v zamejstvu, a je projekt propadel. Deležen je bil tudi očitkov o neupravičenih službenih potovanjih. Obiskoval naj bi slovenske skupnosti po svetu, iskal pa jih je v Nemčiji, Luksemburgu, ZDA, Kanadi, Avstraliji, na Švedskem, Argentini in Braziliji.

Bobo
Gorazd Žmavc