intervju

Zala in Gašper: »Najini prepiri so po navadi precej hecni«

Eva Jandl
29. 4. 2021, 20.06
Posodobljeno: 29. 4. 2021, 20.15
Deli članek:

Z zmago na Emi 2019 in nastopom na velikem evrovizijskem odru, kjer sta bila deležna precej pozornosti, sta se Zala Kralj in Gašper Šantl izstrelila na slovensko glasbeno sceno. Skupaj živita že tri leta, na vsakdanje prepirčke pa imata prav poseben pogled. Primerjata jo z igro križcev in krožcev.

Osebni arhiv
Mlada in samosvoja umetnika pravita, da rada živita skupaj.

Kako sta se spoznala, kakšna je vajina zgodba?

Oba sva ustvarjala svojo glasbo. Gašper je pisal pesmi in delal kot producent v studiu v Pragi, Zala je pisala svoje pesmi in glasbo za šolsko gledališče. In na eni točki sva združila moči za svojo prvo skupno pesem. Gašper je po kolesarjenju po desetih evropskih državah iskal vokal za pesem Valovi, ki jo je napisal na potovanju, in s pomočjo prijatelja Žige Krajnca ter kratkih glasbenih priredb na instagramu je našel Zalo. Ker je sodelovanje na prvi skupni pesmi tako dobro funkcioniralo, sva posnela še drugo pesem in potem tretjo in potem nikoli nisva nehala ustvarjati skupaj.

Kdaj se je zgodila ljubezen?

Že takoj sva si bila všeč, ampak naju je ljubezen verjetno dosegla komaj po nekaj časa, ko sva se že malo bolje poznala.

Že dolgo živita skupaj? Sta vedno složen par ali se kdaj tudi sporečeta?

Skupaj živiva že skoraj tri leta, in glede na to, koliko časa preživiva skupaj, bi bilo malce čudno, če se ne bi nikoli skregala. Nikoli ne gre za neke pretirano resne stvari, po navadi so najini prepiri precej hecni. Rada živiva skupaj.

Osebni arhiv
Zadnje leto sta preživela drug z drugim, kuhala, se sprehajala in pisala glasbo.

Vajina nova pesem govori prav o prepirih. Kako na vaju vpliva koronačas, sta bolj ali manj ustvarjalna?

Najina nova pesem govori o prvem prepiru med dvema osebama, ki se imata radi. Govori o trenutku, ko se začne odnos razvijati na neki drugi, novi ravni. V skladbi sva prepir prikazala z igro križcev in krožcev, ki jo brezglavo igrata dva človeka in ne opazita, da simbole sproti briše dež in so njune poteze nesmiselne in prazne. Podobno v prepirih včasih nizamo argumente, ne da bi zares prisluhnili drugi osebi. Z mislijo na roman Strah za metulje v nevihti (ljubezenski roman avtorja Ferija Lainščka) sva ta občutek ujetosti med prepirom želela prikazati s simbolom metulja, ki se boji, da bi mu dež zmočil krila. 

Osebni arhiv
Pred dvema letoma sta Zala Kralj in Gašper Šantl slavila zmago na Emi 2019.

Glede na to, da je pesem nastala lani in se nama z vsakim mesecem nabira vedno več demo posnetkov za nove skladbe, bi rekla, da sva v tem času še kar ustvarjalna.

Pišeta pesmi tudi za druge izvajalce, nazadnje za priljubljeno pevko Amayo. Napišeta pesmi z mislijo na določenega izvajalca ali pesem le nastane, potem pa najde izvajalca?

Zelo odvisno je od vsakega projekta. Včasih do naju pristopi kak izvajalec z idejo, da bi mu napisala pesem ali besedilo; v tem primeru ustvarjava z mislijo na tega glasbenika in ustvariva smiseln koncept pesmi glede na že obstoječe pesmi in imidž izvajalca. S tem da seveda dodava neki svoj podpis. Včasih pa se zgodi ravno obratno in sama od sebe ustvariva pesem, v kateri takoj slišiva nekega glasbenika. V tem primeru izvajalcu predstaviva idejo in po vsej sreči skupaj dokončamo skladbo.