nižanje davkov

To so predlogi davčne reforme, s katerimi bo proračun lažji za četrt milijarde evrov

B.K./STA
16. 4. 2021, 12.58
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 12.59
Deli članek:

Nižali bi se davki na dohodek iz dela in dohodek iz kapitala, spremembe tudi pri DDV.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za finance je pripravilo in v medresorsko usklajevanje poslalo predloge za "nadgradnjo davčnega sistema". Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, naj bi s predvidenimi rešitvami, ki se bodo predvidoma začele uporabljati 1. januarja 2022, zabremenili posameznike, gospodarstvo pa spodbudili k dodatnemu investiranju.

Ministrstvo je tako pripravilo več predlogov zakonov, in sicer med drugim predloge novel zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davku na dodano vrednost.

Nižji davek na dohodek iz dela

Cilj davčne reforme je davčno razbremeniti dohodke iz dela, tudi s postopnim zviševanjem splošne olajšave, in sicer s 3500 evrov na 4500 evrov v prihodnjem letu, nato pa do leta 2025 vse do 7500 evrov. Davčna stopnja v zadnjem, petem dohodninskem razredu bi se znižala s 50 na 45 odstotkov.

Manj obdavčen tudi kapital

Ministrstvo cilja tudi na davčno razbremenitev dohodkov iz kapitala in najema. Tako bi se znižala stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobički iz kapitala) s 27,5 na 25 odstotkov, za pet let na 15 let bi se skrajšalo tudi obdobje imetništva kapitala, po katerem se dohodnine ne plača od dobička iz kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem bi se znižala s 27,5 na 15 odstotkov, izhaja iz zakonskega predloga.

Predlagane nove olajšave

Predlog novele zakona o dohodnini prinaša tudi spremembe olajšav za donacije in za zaposlovanje, novo olajšavo za vlaganja v zeleni in digitalni prehod, uvedbo seniorske olajšave, oprostitev plačila dohodnine dohodkov iz naslova družinske pokojnine in dohodkov itd.

Spremembe tudi pri DDV

Predlog omogoča tudi uveljavljanje odbitka DDV za osebna motorna vozila za opravljanje dejavnosti, in sicer za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida. Prav tako omogoča večjo fleksibilnost davčnemu organu za pojasnjevanje polj obračuna DDV, ki ga davčni zavezanci morajo predložiti preko sistema eDavki.

Davčnim zavezancem prav tako ne bo več treba predložiti seznama prejetih in izdanih računov ob prvem obračunu DDV, ukinja se prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV z ohranitvijo možnosti uveljavljanja pavšalnega nadomestila ali prostovoljnega vstopa v sistem DDV, račun v papirni obliki pa se bo izročil kupcu le na njegovo zahtevo.

Že prihodnje leto skoraj 250 milijonov manj v državni proračun

Vse predlagane rešitve zakona bodo samo v letu 2022 zmanjšale prihodke iz naslova dohodnine v znesku okoli 248 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa bo prišlo še do dodatnega izpada prihodkov zaradi postopnega zviševanja splošne olajšave. Toda ministrstvo ob tem računa na dvig razpoložljivega dohodka gospodinjstev, ki naj bi vodil v večjo potrošnjo.

V slovensko zakonodajo se bodo tako prenesle določbe evropske direktive proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga. "S tem bomo naslovili škodljive davčne ukrepe in deloma pripomogli k pravičnemu obdavčenju," pravijo na ministrstvu.