Konec dobave AstraZenece?

Šef Pfizerja: Življenje v Evropi se bo do jeseni vrnilo v normalnost

B.K.
16. 4. 2021, 12.35
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 15.09
Deli članek:

Izvršni direktor ameriške farmacevtske družbe Pfizer je prepričan, da bo vsakoletno cepljenje proti okužbi z virusom sars-cov-2 bolezen spravilo na nivo gripe.

Profimedia
Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je v pogovoru za evropske časopise dejal, da bo v prihodnosti potrebno vsakoletno cepljenje proti covidu-19. Ob tem scenariju bi bolezen postala približno tako nevarna kot sezonska gripa, življenje v Evropi, ki jo trenutno pesti nov izbruh okužb, pa bi se lahko vrnilo v normalnost. "Cepili se bomo in živeli svoja življenja v polnosti," je dejal Bourla.

Konec dobave AstraZenece?

Pfizer bo v prihodnje po besedah Bourle še povečal dobavo cepiva državam članicam Evropske unije. V drugem četrtletju naj bi tako EU od Pfizerja kopila kar 250 milijonov odmerkov njihovega cepiva. Evropska komisija pa je ta teden oznanila, da bodo letos in v prihodnjih dveh letih od Pfizerja dobavili skupno 1,8 milijard odmerkov cepiva.

Francoska ministrica za industrijo Agnes Pannier-Runacher je sicer danes izdala, da naj bi se Evropska komisija sčasoma odpovedala cepivoma britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca in ameriškega proizvajalca Johnson&Johnson. "Odločitev še ni bila sprejeta, a z AstroZeneco ter Johnson&Johnsonom nismo obnovili pogovorov za podpis novih pogodb o dobavi. Smo pa te pogovore že začeli z BioNTechom, Pfizerjem in Moderno," je dejala za francosko televizijo BFM. Po njenih besedah sicer ne gre za strah pred neželenimi učinki pač pa za osredotočenje na novo tehnologijo cepljenja mRNA. To tehnologijo pri razvoju cepiv uporabljata Pfizer in Moderna, AstraZeneca ter Johnson&Johnosn pa se poslužujeta bolj standardne vektorske tehnologije.

Razliko med cepivi je moč opaziti tudi v ceni. Decembra, ko je belgijska državna sekretarka Eva de Bleeker na družbenih omrežjih razkrila cene, po katerih je Komisija nabavila cepiva, je postalo jasno, da bomo za odmerek cepiva AstraZenece odšteli le 1,78 evra, za odmerek Pfizerjevega cepiva pa 12 evrov. Cena slednjega se je zdaj še povišala za več kot tretjino, na 19,5 evra za odmerek.