jedrsko onesnaženje

Kitajska izzvala japonske uradnike, naj spijejo odpadno vodo iz Fukušime, če je ta res varna

B.K.
16. 4. 2021, 11.26
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 11.32
Deli članek:

Japonski načrt za izpust odpadne vode iz poškodovanega reaktorja v jedrski elektrarni v Fukušimi, se sooča z nasprotovanjem sosednjih držav.

Reuters
Nesreča v Fukušimi leta 2011.

Japonske oblasti so v torek sporočile, da bodo v morje izpustile jedrsko onesnaženo vodo iz elektrarne v Fukušimi. Izpust naj bi bil varen, saj je voda obdelana in je zato manj radioaktivna, v morju pa se bo še dodatno razredčila, trdijo japonske oblasti.

Temu načrtu nasprotujejo nekatere okoljske organizacije pa tudi vlade Kitajske, Tajvana ter Severne in Južne Koreje. Slednja je zato na zagovor že poklicala japonskega veleposlanika, kitajsko zunanje ministrstvo pa je že v torek japonske oblasti pozvalo, naj "delujejo odgovorno".

Včeraj pa je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian na Twitterju ubral odločnejši ton. Japonske oblasti je pozval, naj si natočijo kozarec te vode, če so res prepričani, da je človeku nenevarna. "Japonski politiki pravijo, da je predelana odpadna voda nenevarna. Zakaj je torej ne bi pili, v njej kuhali ali prali svoja oblačila," je zapisal Zhao.

Na komentarje Kitajske se je danes odzval japonski finančni minister Taro Aso, ki je dejal, da je stopnja jedrske onesnaženosti vode "pod mejo, ki jo določajo mednarodni standardi." Voda je res dovolj varna za pitje, je dodal.

Japonske načrte je so sicer podprli tudi v Washingtonu. Ameriške oblasti so dejale, da je načrt v skladu z mednarodnimi standardi za izpust v morje. Načrt je podprla tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo, a je japosnke oblasti tudi pozvala, naj skupaj s Kitajsko in Južno Korejo ustanovijo tehnično skupino, ki bo načrt pregledala. Izpust bi se sicer začel čez dve leti, trajal pa bi več desetletij.