Strokovna skupina na stvar gleda z vidika zdravstva

Cepljenje maturantov ni predlagala strokovna skupina, ampak vlada: "Izhodišča niso le zdravstvena". Ukrepi za tiste, ki se ne bodo cepili

L.K.
16. 4. 2021, 12.04
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 12.43
Deli članek:

Včeraj je bila seji vlade sprejeta posodobljena strategija cepljenja, ki je v prednostno skupino uvrstila maturante in zaposlene, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature.

Bobo
Če bodo zaščitne maske obvezne, jih bodo morali nositi tako prebolevniki kot tudi cepljeni.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, bodo maturanti in zaposleni uvrščeni v skupino skupaj z osebami, starejšimi od 60 let, in kroničnimi bolniki. Cepljenje je prostovoljno. Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najpozneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti v cepilnem centru zdravstvenega doma stalnega prebivališča oziroma pri osebnem zdravniku. Kot je dejala Kerstin Petričeva, so se tako odločili, da bi se dijaki čim bolj sproščeno pripravili na zrelostni izpit, ki je matura, in ga opravljali v varnem okolju.

Vsi cepilni centri bodo o tem obveščeni danes.

Druge ranljive skupine zaradi maturantov za cepljenje ne bodo prikrajšane, je poudarila Vesna Kerstin Petrič.

Menili so nekoliko drugače

Pobuda ni zrasla na zelniku strokovne skupine, temveč na vladinem. »Strokovna skupina na stvar gleda predvsem z vidika zdravstva,« je dejala Kerstin Petričeva in dodala, da gre za skupno pobudo zdravstva in šolstva ter da je vlada odločitev sprejela »po zelo treznem razmisleku«. V nadaljevanju je dejala še, da je strokovna skupina menila nekoliko drugače, a da »izhodišča niso le zdravstvena«.

Za duševno dobrobit

Rusko cepivo Sputnik V je uvrščeno med odobrena in kandidatna cepiva. Ne ve se še, kdaj bo na voljo v Sloveniji in v koliko odmerkih.

Polnoletni dijaki bodo cepljeni s cepivi, ki bodo tisti trenutek na voljo. 23. aprila, ko s cepljenjem začnejo, jih bodo cepili s cepivom proizvajalca AstraZeneca, pozneje tudi s cepivi Pfizerja in Moderne. Za dijake, mlajše od 18 let, bodo uporabili cepivo, ki je za njih primerno, torej cepivo proizvajalca Pfizer. Ob tem je izrazila upanje, da se bo za cepljenje odločilo čim več dijakov, saj lovijo maturitetne roke, bo pa cepljenje mogoče tudi pozneje. Maturitetni izpiti se v večjem delu začnejo konec maja, tako da bi tisti, ki se bodo za cepljenje odločili že prihodnji teden, do takrat dobili oba odmerka. Je pa priznala, da obžaluje, da niso »s to pobudo prišli že prej«. Kot razlog za to je navedla duševno zdravje mladih, o katerem se je veliko pisalo prejšnji teden, pobuda pa da je reakcija na to. Ponovila je, da gre ukrep, ki ga ni predlagala stroka, a da so zaradi strahu pred okužbo in ostalih ukrepov mladi, ki opravljajo maturo, v drugačnem položaju kot tisti pred njimi. Kako dolgo bo trajala ta strategija, Kerstin Petričeva ne ve.

S samotestiranjem v šolah ne bodo začeli pred zaključkom počitnic.

Kaj pa tisti, ki se za cepljenje ne bodo odločili? Upoštevati bodo morali ukrepe, o katerih se s šolstvom še dogovarjajo.

Ne vedo, kdaj

Kdaj točno bo matura, v zdravstvu ne morejo odgovarjati, je poudarila. Poudarila je tudi, da potencialni stranski učinki odtehtajo dolgotrajno prebolevanje bolezni v primeru okužbe. Interes med dijaki glede na preostanek populacije ne izstopa, o organizaciji mature in ukrepih pa s šolstvom še razpravljajo.