Test za koalicijo

Okoli Zorčiča vse bolj napeto, Han predlagal dvanajst dni »političnega lockdowna«

S.R.
30. 3. 2021, 14.15
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 15.17
Deli članek:

V stranki Socialnih demokratov menijo, da bi bilo smiselno razmisliti o preložitvi glasovanja o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

STA
Današnje glasovanje o Zorčičevi razrešitvi bo test za koalicijo. Kako bo glasoval Jurša, ostaja neznano.

Kot je znano, ima državni zbor danes na mizi odločanje o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Poslanci bodo tako odločali, ali se jim zdi drugi človek države še primeren za vodenje DZ oziroma ali bi vajeti raje predali v roke novega kandidata Jožefa Horvata (NSi). Matematika je sicer razmeroma preprosta, koalicija potrebuje 46 glasov, a je izid sicer tajnega glasovanja zaenkrat nejasen, saj lahko vlada Janeza Janše zaradi premešanih političnih kart z gotovotjo računa le na 42 glasov, kamor so prišteti tudi glasovi »opozicijske,« a v praksi koalicijske SNS in Roberta Polnarja. Kako se bodo odločili Desusovi poslanci Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, je zaenkrat mogoče samo ugibati. Tudi če glasujejo za razrešitev, koalicija potrebuje še glas vsaj enega od obeh poslancev narodnih skupnosti. Felice Žiža in Ferenc Horvath z vlado sicer imata podpisan sporazum o sodelovanju, a parlamentarna praksa jima narekuje, da nista jeziček na tehtnici, pri čemer je Žiža včeraj dejal, da bosta glasovala po lastni vesti.

V stranki SD bi odločanje prestavili

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, se v državnem zboru pred nastopom »tako imenovanega lockdowna, ki ni lockdown,« ukvarjamo s tem, da »bomo še to institucijo odrezali. Lahko se zgodi, da bomo danes ostali brez predsednika državnega zbora in ne bomo izvolili novega predsednika državnega zbora.« Han je dejal, da je na tajnem glasovanju »vse mogoče,« zato je predlagal tudi dvanajst dni »političnega lockdowna,« da bi odločanje torej prestavili na obdobje po 12. aprilu. Opozoril je, da je politična slika v državnem zboru danes vse prej kot jasna, zato se je vprašal, ali je smiselno takšne poteze vleči dva dni pred zaprtjem države. Z vprašanjem, ali ima koalicija zagotovljenih 46 glasov za Zorčičevo razrešitev in imenovanje Horvata, se Han po lastnih besedah ni ukvarjal.

Opozicija in »prava« opozicija

Glede tega, kako bosta danes glasovala poslanca manjšin, Han ni želel špekulirati. Pojasnil je, da se je v zgotovini že pripetilo, da je pretehtal glas poslanca narodnih skupnosti, a da je Žiža že izrazil mnenje, da ne želi biti jeziček na tahtnici. Opozoril pa je, da je ključna tudi »tako imenovana opozicija,« torej kar je ostalo od poslanske skupine Desus. Očital jim je, da kot »konstruktivna opozicija« drugemu delu, tako imenovanim »pravim opozicijskim strankam,« kradejo čas in prostor za razprave. »Imamo nečisto situacijo. Bilo bi bistveno bolj fer, da stranka, ki na vseh področjih podpira to vlado, kar je seveda legitimno, reče 'mi smo stranka, ki je v vladi', in bi bila stvar končana.« Po njegovem mnenju bi bilo potem »normalno,« da Zorčič odstopi sam in na mesto predsednika državnega zbora preprosto izvolijo Horvata. V stranki SD bodo sicer glasovali proti razrešitvi Zorčiča, glede izvolitve Horvata pa je Han pojasnil, da si ga mora izvoliti koalicija, če ima večino.

Fajonova o kaosu

Predsednica SD Tanja Fajon je nato nadaljevala v bolj dramatičnem tonu. Zdi se namreč, da naša »država drvi v zid,« je dejala in izpostavila »kaotično podaljševanje ukrepov,« pri čemer je opozorila, da dva dni pred tako imenovanim zaprtjem države ostaja odprt večji del gospodarstva, vključno z državnim zborom. Kot je v nedeljo sama razumela priporočila svetovalne skupine za covid-19, naj bi delovala samo kritična infrastruktura, »danes se mi pa zdi, da ljudje pravzaprav ne vedo,« kaj vse je dovoljeno in kaj ni. »Skratka, ogromno negotovosti, ogromno kaosa, ki daje občutek, da nas tale načrt pelje v to, da se bo nadaljevala neka represija in podaljševala epidemija,« je povedala ter izrazila dvom, da se bo situacija spremenila. Poudarila je sicer, da ravnanje svetovalne skupine, zlasti epidemiologov oziroma enega epidemiologa v njej, ves čas podpirajo. Sicer pa meni, da smo iz meseca v mesec bližje predčasnim volitvam, v primeru današnjega neuspeha pri zamenjavi Zorčiča pa bi to pomenilo še en »velik korak bližje.«

»Glasovalni stroj«

Da je danes primeren dan za novinarske konference, so se odločili tudi v stranki Levica. Vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec je pojasnil, da je menjava vodstva DZ povezana z vprašanjem, ali imamo v državi še delitev oblasti, poroča STA. Po njegovih besedah bi izvolitev predsednika DZ iz vrst tistih, ki so še ostali v koaliciji, pomenila »popolno podreditev DZ in ga spremenila v glasovalni stroj, kar je pač nesprejemljivo.« V Levici bodo tako o predlogu razrešitve aktualnega kot predlogu za izvolitev novega predsednika DZ enotno glasovali proti.

Počivalškova »darila«

Tudi Vatovec je dejal, da bo glasovanje v prvi vrsti odvisno od poslancev Desusa in poslancev narodnih manjšin. Slednja bi se morala glede na preteklo prakso pri takšnih glasovanjih vzdržati, je dejal Vatovec, a izrazil nekaj dvomov zaradi ponedeljkovega »darila ministra Zdravka Počivalška narodni skupnosti.« »Govorimo o 2,8 milijona evrov spodbud za madžarska podjetja,« je pojasnil. Vatovec sicer upa, da ta akcija koalicije ne bo uspela in da bo tudi »prvi korak tudi k predčasnim volitvam in dokončnemu sesutju te vlade,« še poroča STA.