Johnson & Johnson

Cepivo, ki terja samo en odmerek, bomo dobili čez manj kot mesec dni

B.K.
30. 3. 2021, 12.42
Posodobljeno: 30. 3. 2021, 12.51
Deli članek:

Ameriški farmacevtski proizvajalec Johnson & Johnson je naznanil, da bo prva pošiljka njegovega cepiva v Evropsko unijo prispela 19. aprila.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Manj kot tri tedne bodo države članice Evropske unije še morale počakati na cepivo ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson, ki je bilo pred kratkim odobreno tudi pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). Proizvajalec je v ponedeljek namreč sporočil, da bodo cepivo EU začeli dobavljati 19. aprila.

Reuters
Johnson & Johnson je ameriška multinacionalka, ki proizvaja medicinske pripomočke, kozmetiko in zdravila.

Cepivo Johnson % Johnson je še posebej praktično, saj je za zaščito potreben le en odmerek cepiva, kar mu daje prednost pred cepivi Pfizerja, Moderne in AstraZenece, saj njihova cepiva potrebujejo poleg prvega še dodatni drugi odmerek čez približno mesec dni. Tretja faza testiranja v Združenih državah Amerike, Braziliji in Republiki Južna Afrika pa je pokazala, da cepivo v 67 odstotkih prepreči bolezen covid-19.

Evropska komisija je sicer z ameriškim farmacevtom podpisala pogodbo o dobavi 200 milijonov odmerkov cepiva, v teku pa so pogovori, da bi to število podvojili.