Faza cenika

Test za vladno koalicijo. Če ne zberejo večine za Horvata, "smo blizu predčasnih volitev"

G.G.
29. 3. 2021, 20.25
Posodobljeno: 4. 5. 2021, 19.25
Deli članek:

Po odhodu treh poslancev SMC iz vladne koalicije je vsako glasovanje v državnem zboru negotovo.

Bobo
Po informacijah, ki jih ima Jožef Horvat, bo prejel 46 glasov.

Prva preizkušnja je na sporedu že danes. Koalicijske poslanske skupine so v postopek državnega zbora z 38 podpisi vložile predlog za razrešitev predsednika predsednika DZ Igorja Zorčiča. Za razrešitev na tajnem glasovanju potrebujejo 46 poslanskih glasov, kar pa ni tako enostavna računica, kar se zaveda tudi kandidata iz NSi Jožef Horvat. Ocenjuje sicer, da ima 46 glasov podpore, priznava pa, da bo to »test«. Za spletni portal Vestnik je povedal, da če ne bo dobil večine, »smo blizu predčasnih volitev«.

Vladna koalicija ima trdno zagotovljenih 42 poslanskih glasov, če vštejemo tri poslance SNS in Roberta Polnarja iz Desusa, ki je stoodstoten podpornik Janševe vlade.

Bolje negotova je trojica Desusovih poslancev. Ivan Hršak in Branko Simonovič sta po nekaterih informacijah podpisala sporazum o glasovanju z Janšo, kar sta danes oba zavrnila. Še bolj vprašljiv je izmuzljivi vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša. Tudi če bi vsi trije zapeli v napevu vlade, še vedno manjka en glas. V tem primeru sta ključna poslanca narodnih skupnosti, ki zagotavljata, da bosta glasovala po lastni vesti. Poslanca manjšin, Felice Žiža in Ferenc Horvath, imata sicer z vlado podpisan sporazum o sodelovanju, a parlamentarna praksa jima narekuje, da nista jeziček na tehtnici.

Kot pravi madžarski narodnostni poslanec Horvath, se s poslancem italijanske narodne skupnosti še nista odločila, ali bosta jutri podprla Horvata, a da lahko zagotovo govori le zase. Pri tem ne pojasnjuje podrobno, kaj je v ozadju njegovega razmisleka. Kot še pove, ni nujno, da bosta z Žižo sploh kdaj javno pojasnila, kako sta glasovala, glede na to, da gre za tajno glasovanje.

Bobo
Desusov kvartet je medtem postal trio. Jurij Lep (drugi z desne) jih je zapustil. Kaj pomeni, da bodo ostali trije delovali kot "zmerna opozicija", bomo kmalu spoznali.

»Vloženi podpisi pod predlog za razrešitev Zorčiča kažejo, da ima koalicija le še 38 glasov. Torej smo očitno prišli do faze cenika,« je danes ugotavljal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Dodal je, da bo manjkajoče glasove možno dobiti le s cenikom tistih, ki naj bi zamenjavo predsednika DZ potiho podprli.

Koordinator Levice Luka Mesec upa, »da današnji podpis 2,8 milijona evrov težke pogodbe med Počivalškom in madžarsko narodno skupnostjo ne bo koga prepričal v to, da spremeni svoj glas na tajnem glasovanju«, je poročala STA.