Nore cene!

60.000 evrov za sobo v Ljubljani

Antun Katalenić
25. 3. 2021, 18.10
Posodobljeno: 26. 3. 2021, 09.04
Deli članek:

Po letu pandemije je jasno, da prodajne cene stanovanjskih enot niso padle, ponekod so celo zrasle. Razlogi so strukturne narave.

Nepremičnine
Sobe nudijo lastno kuhinjo ali kopalnico, nikoli pa oboje. Nekaj si je vedno treba deliti s preostalimi stanovalci.

Povprečna mesečna plača slovenskega delavca znaša 1.269,18 evra neto. Preneseno na aktualni nepremičninski trg to kratkomalo pomeni, da je za povprečno samsko osebo lastno stanovanje misija nemogoče, sploh če išče stanovanje v prestolnici. Kaj pa če si namesto stanovanja privošči nakup sobe?

Pogled na najbolj priljubljen nepremičninski portal pri nas razkriva, da je tudi to mogoče. Soba, 12,4 m2, zgrajena l. 1960, cena: 48.000,00 EUR. Soba, 14 m2, zgrajena l. 1962, adaptirana l. 2021, cena: 44.800,00 EUR. Soba, 13,5 m2, zgrajena l. 1960, adaptirana l. 2019, cena: 60.000,00 EUR. Dve ločeni sobi, 39,2 m2, zgrajeno l. 1904, skupna kuhinja, kopalnica, balkon in souporaba skupnega hodnika, cena: 100.000,00 EUR.

Stari objekti

Ali bo nedostopnost stanovanj v Ljubljani privedla do trženja sob? »Ne gre za nov pojav,« pravi nepremičninski agent, ki je želel ostati anonimen. Še več, pravi, da je ponudba prodaje sob trenutno mnogo slabša kot v preteklosti, so pa te še vedno dostopne na najemniškem trgu. Agent poudarja, da pri teh sobah praviloma ne gre za zmanjšane enote ali rezultate domiselnih prenov stanovanj, pač pa za stare objekte, grajene v 60. letih prejšnjega stoletja, v nekaterih primerih tudi samske domove, ki so bili privatizirani v 90. letih. Blokov, ki stanovalcem nudijo prenočišče, ne pa tudi nujno lastne sanitarije ali kuhinjo, je v prestolnici po agentovih besedah nekaj deset, neredko pa imajo posamezni bloki na tak način urejena podstrešna nadstropja. Stranke, ki kupujejo takšne sobe, so različne. Lahko gre za naložbo, ki jo nato kupec dalje oddaja, ni izključeno pa tudi, da to kupi kakšen posameznik ali par, ki si ne more privoščiti garsonjere.

GURS
Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, Slovenija, letno 2015 – 2020

Neustavljiva rast cen

Agent pri nakupu sob opozarja, da neredko pri teh ni urejena etažna lastnina, kar pomeni, da kupec na papirju ne postane lastnik samega stanovanja, pač pa le pripadajočega deleža celotnega objekta. To v praksi praviloma ne predstavlja težave, je pa nekaj, na kar mora biti pozoren morebitni kupec, saj tudi banke ločijo med temi vrstami sob oziroma stanovanj. Dolgoletne spremljevalce trga nepremičnin v Ljubljani relativno visoke cene sob ne bodo šokirale, saj je nepremičninski trg v preteklem desetletju ogromno pridobil pri skupni vrednosti. Pričakovanja laične javnosti o padcu cen nepremičnin med koronakrizo – kot se je to zgodilo v prejšnji gospodarski krizi – se niso uresničila. »To je treba gledati strukturno,« pojasnjuje agent. Čeprav so prihodki padli in je bila gospodarska dejavnost bistveno upočasnjena, je treba upoštevati tudi dejstvo, da je, sploh v prvem valu, zamrla tudi gradbena dejavnost. Zmanjšana ponudba novih stanovanj pa je privedla do stanja, da so se na trgu pojavljale skoraj izključno rabljene nepremičnine, posledica tega pa je bila, da so rabljene nepremičnine dobile višjo vrednost.

Trg v čakanju

S perspektive posameznika to preprosto pomeni, da ta ni bil pripravljen znižati ceno, saj si za ta denar ne bi mogel privoščiti svoje naslednje oziroma nadomestne nepremičnine. Agent pojasnjuje, da gre pri teh nakupih za tako imenovane verige, kar pomeni, da tisti, ki prodaja garsonjero, gre dalje v večje stanovanje, nato v hišo ... Lastniki niso pripravljeni prodati pod ceno, »ker potem sami niso zmožni rešeti svojega stanovanjski problema«. In prav zaradi tega cene ostajajo visoke, ponekod pa so celo višje kot pred enim letom.

Je pa zato prišlo do razkoraka na najemniškem trgu, kjer je prvi udarec najemodajalcem prizadejal padec turizma in s tem znaten upad trga kratkoročnega oddajanja, po drugi strani pa, kot opozarja agent, ni tudi tujcev, ki so v Sloveniji poslovno. Za slednje namreč podjetja najemajo draga stanovanja, ker pa so ti najemi presahnili, se ta stanovanja tržijo pod ceno. Cene na najemnem trgu so se tako po celi lestvici nekoliko znižale, a še vedno ne gre za velik padec, ki bi obrnil krivuljo vztrajnega naraščanja.

Nepremičnine
Nepremičnine

Kako obrniti krivuljo?

V nedavnem intervjuju za Svet24 je župan Zoran Janković samozavestno dejal, da se Ljubljani obeta gradbeni bum: »Pred enim letom je bilo napovedanih veliko začetkov gradenj stanovanj za trg, pa nas je koronasituacija ustavila. Edina stvar, ki zniža ceno stanovanj, je višja ponudba, kar se bo zgodilo. Cene stanovanj bodo padle.«

Če lahko potrdimo, da stroji na več mestih v prestolnici že brnijo, pa ni jasno, kakšen bo vpliv teh novogradenj na trg, sploh ker gre v več primerih za luksuzna stanovanja. O pričakovanju gradbenega buma in posledičnega padca cen smo povprašali tudi agenta, ki pravi, da sicer težko komentira, a je prepričan, da je trenutno premalo dostopnih informacij, predvsem pa premalo razpisanih parcel in projektov novogradenj za takšno oceno.