Slovenija

NIJZ z novim orodjem omogočil dnevno spremljanje poteka cepljenja

S.R.
25. 3. 2021, 14.16
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 14.27
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes vzpostavil novo spletno mesto oziroma interaktivni prikaz podatkov o cepivih in cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji.

NIJZ/Zajem zaslonske slike
Za vse, ki se radi poigravajo s številkami in grafi.

S tem novim orodjem bo lahko zainteresirana javnost tekoče, tako rekoč dnevno spremljala potek cepljenja pri nas, pri čemer orodje omogoča tudi natančnejši vpogled v to, kako uspešne so pri cepljenju posamezne regije.

Kot je razvidno iz današnjih podatkov, je bilo v Sloveniji doslej z drugim odmerkom cepljenih 5,1 odstotka prebivalstva, drugi odmerek je skupaj prejelo 106.929 oseb. Cilj je seveda meja 60 odstotkov.

Sicer pa so glede na delež cepljenih oseb po statističnih regijah, če se upošteva samo prvi odmerek cepiva, najuspešnejši v goriški, koroški, zasavski in podravski regiji, kjer so že presegli 10 odstotkov. V goriški regiji je najvišji tudi delež cepljenih z drugim odmerkom. Zanimivo je dogajanje v obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji, kjer imajo najnižji delež cepljenih s samo enim odmerkom, a so glede na druge regije razmeroma uspešni, kar zadeva precepljenost z dvema odmerkoma.

Iz podatkov je razvidno tudi, da steber slovenske strategije cepljenja še vedno predstavlja cepivo Pfizer/BioNTech, s katerim so cepili daleč največ ljudi. Prav tako stran omogoča natančnejši vpogled v dobave cepiva v Slovenijo.