Hijade

Zemlji najbližji grozd zvezd trga nekaj ogromnega, a tega ne moremo videti

L.K.
25. 3. 2021, 15.06
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 15.06
Deli članek:

Simulacije so razkrile več zvezd, kot pa nam jih je dejansko vidnih. Nekaj jih je torej izginilo.

Profimedia
Hijade, grozd zvezd v ozvezdju Bik

Nova analiza podatkov Evropske vesoljske agencije, ki jih je priskrbela vesoljska sonda Gaia, kaže, da Zemlji najbližji grozd zvezd trga neznanska gravitacija ogromne tvorbe, ki pa je ne vidimo.

Gaia, ki je v vesolje poletela leta 2013, je v zemljevid Rimske ceste vrisala več kot milijardo zvezd. Opremljena je s teleskopom s kamero z milijardo točkami.

Grozd, imenovan Hijade, je oddaljen približno 153 svetlobnih let in se nahaja v ozvezdju Bik. Počez meri približno 60 svetlobnih let, njegov plimski rep pa se razteza čez več tisoč njih. Simulacije, ki bi pojasnile porazdelitev zvezd v repu, so razkrile več zvezd, kot pa nam jih je dejansko vidnih. Kar pomeni, da jih je nekaj izginilo.

Po nizu dodatnih simulacij se je strokovnjakom najbolj verjetna zdela razlaga, da je izginotju botrovalo srečanje s tvorbo z desetkrat večjo maso od Sonca. Ta tvorba bi lahko bila velika gmota temne snovi, ki pa je zgolj domnevna snov, saj je ni mogoče zaznati po njenem oddanem sevanju. Predstavljala naj bi več kot 60 odstotkov vse mase v vesolju.

Tovrstne gmote bi v teoriji lahko bile gonilne sile pri nastajanju galaksij, teoretično pa naj bi še danes obstajale v obliki temnih obročev, ki obdajajo celotne galaksije. Astronomi domnevajo, da v teh obročih obstajajo manjši, eden takih pa bi lahko bil kriv za paranje Hijade.