Razpadanje neke stranke

Zorčič in Sluga ne vidita smisla sodelovati pri Počivalškovi "predstavi za javnost"

C.E./STA
25. 3. 2021, 13.42
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 13.46
Deli članek:

Stranka SMC poka po šivih. Vodja poslancev SMC Janja Sluga in podpredsednik SMC Igor Zorčič se ne bosta udeležila današnje seje sveta SMC.

Bobo
Janja Sluga se ne bo udeležila seje SMC.

Sluga pravi, je bila zadnja seja sveta SMC vodena predstava, "v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja". Zelo povedno je po njenih ocenah tudi imenovanje Andreja Čuša, "ki celo hodi na strankarske dogodke", za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

"Na to sem na seji sveta opozarjala in točno to se sedaj dogaja. Zato ne vidim nobenega smisla sodelovati pri taki predstavi," je dodala Sluga v pojasnilu na vprašanje STA, ali se bo udeležila današnje seje sveta, ki se bo začela ob 17. uri.

Po navedbah Zorčiča se je Počivalšek, ne da bi kogarkoli v stranki obvestil, in mimo statuta že dogovoril za sodelovanje z drugo stranko in na ministrstvu na zaupanje zaposlil njenega predsednika Čuša. Čuš je sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije. Ta seja sveta bo torej samo predstava za javnost, je svojo neudeležbo utemeljil Zorčič.

Bosta zapustila stranko?

Medtem pa Sluga in Zorčič ne odgovarjata na vprašanje, o katerem se zadnje dni glasno ugiba, ali nameravata zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Ob njiju se omenja tudi poslanca Branislava Rajića.

Interpelacijo bosta podprla

Pomenljivo je tudi kritično stališče Sluge in Rajića glede ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki se zagovarja na interpelaciji, o kateri bo državni zbor popoldne glasoval. Oba sta napovedala, da bosta interpelacijo podprla.

Poslanec Jurij Lep, ki je že napovedal izstop iz poslanske skupine Desusa, je sicer v sredo potrdil, da se s Slugo pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Potem ko je svet SMC pred dvema tednoma razpravljal o delovanju koalicije in položaju predsednika Počivalška, bo danes govoril o prenovi SMC in pripravah na volitve. Na prejšnji seji so sklenili, da nadaljujejo s konstruktivnim delom v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, Počivalška pa zadolžili za prenovo stranke. Zorčič, Sluga in Rajič sklepa tedaj niso podprli.