Na poti do prevlade

V koroški regiji se je prisotnost angleške različice skoraj potrojila

S.R.
25. 3. 2021, 12.52
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 13.29
Deli članek:

Kot je v zadnjih tednih v navadi, je treba nekaj besed nameniti najrazličnejšim različicam sars-cov-2, ki krožijo po Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zadnje stanje je na današnji novinarski konferenci predstavila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, ki je pojasnila, da so skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej zabeležili 46 različic virusa, pri čemer so v nacionalnem laboratoriju sekvecirali 3404 vzorcev.

Osredotočeni so sicer na tako imenovane »različice posebnega pomena,« torej angleško (B.1.1.7), južnoafriško (B.1.351), brazilsko (P.1) in nigerijsko različico (B.1.525) ter različico A.27. Največ skrbi vzbuja prva, ki se je po prisotnosti pri nas že povzpela na drugo mesto. V celotnem obdobju so zabeležili 831 primerov te različice, samo v preteklem tednu 551, kar pomeni, da se je »število skoraj podvojilo.« Pri južnoafriški različici stanje ostaja podobno tistemu v prejšnjem tednu. Do takrat so odkrili 21 primerov, do danes pa se je to število povečalo na 25. Bolje nam kaže pri brazilski različici, ki v Sloveniji glede na sekvecirane vzorce ostaja pri enem samem primeru, kar je po navedbah Žohar Čretnikove pozitivno. Se je pa skoraj podvojila različica A.27 (skupaj 25 primerov), ki je tudi nosilka kritične mutacije. Doslej so zaznali tudi 27 primerov nigerijske različice, 7 več kot do prejšnjega tedna.

Vlada RS
Različice v vzorcih, odvzetih med 8. in 15. marcem.

Angleška različica izpodriva druge

Delež, ki ga v Sloveniji predstavljajo posamezne različice, je Žohar Čretnikova predstavila na 323 vzorcih, odvzetih med 8. in 15. marcem. Delež angleške različice je 33,6-odstoten, njena prisotnost pa narašča v vseh regijah in izpodriva sicer najbolj pogosto različico pri nas (B.1.258.17). Absolutne številke po njenih navedbah kažejo, da je rast angleške različice eksponentna. Njeno število se je podvojilo v jugovzhodni in savinjski regiji, v koroški regiji pa se je skoraj potrojilo.

Kot je pojasnila Žohar Čretnikova, je bila genetska pestrost virusa v prvem tednu letošnjega leta v Sloveniji precej velika, pri čemer je močno prevladovala različica B.1.258.17, zdaj pa se ji je v prevladi pridružila tudi angleška različica.

Vlada RS
Delež angleške različice (B.1.1.7) narašča.

Mutacije

Zaključila je z mutacijami, ki »odslikujejo stanje posameznih različic.« Pomembne so zlasti mutacije na S proteinu, pri čemer sta po njenih navedbah v upadu kritični mutaciji, prisotni na različicah B.1.258.17 in B.1.258, pogostost mutacije, ki jo nosi angleška različica, pa na drugi strani seveda narašča. »Razveseljujoče je, da frekvenca mutacije, ki je značilna za južnoafriško in brazilsko različico, ostaja zelo nizka,« je še dejala.

Sicer pa so se v preteklih dneh odločili, da bodo v sekvenciranje odslej vključili tudi vse bolnike na enotah za intenzivno nego, s čimer bodo lažje ugotovili, ali je z angleško različico povezan tudi resnejši potek bolezni covid-19. Ta različica se sicer dokazano širi hitreje.

Vlada RS
Različice sars-cov-2 v Sloveniji (z rdečo so označene "različice posebnega pomena").