Pogojeno z negativnimi testi

V tej nemški deželi odpirajo kinodvorane, gledališča, kavarne, koncertne dvorane

G.G./STA
25. 3. 2021, 11.08
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 11.14
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je priznala, da je storila napako z načrtom velikonočnega zapiranja. Dežele gredo zdaj po svoje.

Reuters
Fotografija je simbolična

Nemška zvezna dežela Posarje, ki meji na Francijo in Luksemburg, bo takoj po velikonočnem ponedeljku sprostila stroge epidemiološke ukrepe. "Od 6. aprila bo spet mogoče več zasebnega druženja in več javnega življenja," je dejal ministrski predsednik te zvezne dežele Tobias Hans. Po 18. aprilu bi po njegovem lahko sledilo nadaljnje odpiranje dejavnosti.

V Posarju bodo tako v torek po velikonočnih praznikih znova odprli kinodvorane, gledališča, koncertne dvorane, kavarne in terase restavracij ter fitnese. V veliki meri bodo sprostili omejitve zasebnih druženj, vendar pa bodo te sprostitve ukrepov pogojene z negativnimi hitrimi antigenskimi testi.

Zasebna druženja na prostem bodo sprva dovoljena do deset ljudi, možni bodo tudi kontaktni športi na prostem, vendar "vedno v kombinaciji z negativnimi testi", je dejal Hans.

Najboljša nemška dežela

Posarje začenja vzorčni projekt sproščanja strogih omejitvenih ukrepov. Kot je pojasnil, je v tej zvezni deželi sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev med najnižjimi v Nemčiji, in sicer približno 70. Vzpostavili so tudi dobro infrastrukturo za testiranje. V tej nemški zvezni deželi deluje 41 centrov za testiranje, več kot 300 zdravnikov in lekarn pa ponuja brezplačne hitre antigenske teste.

Posarje, ki ima manj kot milijon prebivalcev, ima tudi visoko stopnjo precepljenosti. Doslej so cepili približno 150.000 ljudi, od tega 110.000 s prvim odmerkom.

Odločitev o ponovnem odpiranju zvezne dežele so oblasti v Posarju sporočile dan po tem, ko je nemška kanclerka Angela Merkel preklicala odločitev o strogem zaprtju države med velikonočnimi prazniki od 1. do 5. aprila, z utemeljitvijo, da načrt ni bil izvedljiv s pravnega in logističnega stališča.