Danska

Pri AstraZeneci jih skrbi redka povezava, ki je lahko v nekaterih primerih usodna

C.E./STA
25. 3. 2021, 14.09
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 14.11
Deli članek:

Medtem ko se v večini držav EU nadaljuje cepljenje z AstraZeneco, se Danci še obotavljajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Danska je bila 11. marca prva država, ki je po poročilih o več primerih nastanka krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece prekinila cepljenje s tem cepivom. Hitro so ji nato sledile še številne druge, večinoma evropske države.

V večini teh držav je nato cepljenje po nekaj dneh znova steklo, potem ko je Ema cepivo znova preučila in mu prižgala zeleno luč. Danska in druge skandinavske države so se takrat odločile drugače, saj da potrebujejo več časa za analizo tega, ali je cepivo povezano s tveganjem za hude krvne strdke.

Ema je namreč sporočila, da povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi niso mogli povsem izključiti, a da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke ter je zato varno in učinkovito.

Po besedah vodje danske agencije za javno zdravje Sorena Brostroma morajo na Danskem ustavitev cepljenja zdaj podaljšati še za tri tedne do 18. aprila, saj so po pogovorih z domačimi strokovnjaki ugotovili, da pomisleki glede krvnih strdkov ostajajo. Kot je še pojasnil, jih najbolj skrbi kombinacija krvnih strdkov, krvavitev in nizkega krvnega tlaka, ki je bila resda redka, a v nekaterih primerih usodna.

Švedska naj bi svojo odločitev glede cepiva AstraZenece sporočila danes, Norveška pa v petek. Na Finskem in v Islandiji je cepljenje z njim ta teden znova steklo, a le za starejše.