Jurša, Hršak in Simonovič

Desusovi poslanci rešili ministra Simonitija

C.E./STA
25. 3. 2021, 15.46
Posodobljeno: 25. 3. 2021, 17.00
Deli članek:

Pri interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija je opozicija prišla najbližje. Zmanjkali so trije glasovi. Za interpelacijo je bilo 43 poslancev, proti pa 40.

STA
Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo.

Za uspešno interpelacijo je potrebnih 46 glasov. Opozicija jih ima 39, zato bi morali proti Simonitiju glasovati tudi del poslancev SMC in Desusa. Med dvodnevnim potekom zasedanje v državnem zboru so trije poslanci SMC, Igor Zorčič, Janja Sluga in Branimir Rajič napovedali, da bodo za interpelacijo. V Desusu so mencali. Jurij Lep je jasno obelodanil glas za, Robert Polnar seveda proti. Po naših informacijah je bil Franc Jurša vzdržan, kar je v praksi enako kot bi bil proti, proti pa sta bila tudi Ivan Hršak in Branko Simonovič. Vasko Simoniti tako ostaja minister za kulturo, vladna koalicija si je lahko oddahnila, vendar je njihova večina vse bolj odvisna od "dobre volje" poslancev Desusa.

Poslanci štirih opozicijskih strank so sicer očitke v interpelaciji zapisali v desetih točkah. Predvsem so Simonitiju pripisali odgovornost za neučinkovito spopadanje z epidemijo na področju kulture ter za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela, zlasti pri javnem servisu RTV Slovenija in Slovenski tiskovni agenciji, na kar se kot minister, pristojen za medije, ni odzival.

Očitali so mu tudi odgovornost za zastoj filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" nevladnikov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi. Poleg tega so mu očitali pomanjkanje socialnega dialoga, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Nazadnje pa tudi, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo. Na seji so izpostavljali, da je nekulturen in nesposoben ter da krši vsesplošno sprejete družbene in civilizacijske norme in zakonodajo.

Koalicijski poslanci pa so na seji večkrat izpostavljali, da si je priboril najvišji proračun za kulturo doslej. Zavračali so navedbe opozicije o nesvobodnih medijih in pritiskih na novinarje, v primeru odvzema statusa samozaposlenega raperju Zlatku poudarjali, da gre za običajen upravni postopek, ki je sicer po sodbi sodišča v ponovni obravnavi na ministrstvu, v primeru nevladnikov na Metelkovi pa, da ne gre za deložacijo. Zavračali so tudi očitke, da Simoniti ne vodi dialoga. Tudi minister je vse očitke predlagateljev zavračal sproti, sicer pa jih je v odgovor na interpelacijo zapisal na 130 straneh.