pojav krvnih strdkov

Naj se z AstraZeneco cepijo politiki? Beović: "To bi bilo imenitno"

A.S.
16. 3. 2021, 12.05
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 13.01
Deli članek:

Beovićeva poudarja, da ni nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov in cepljenjem s cepivom AstraZenece.

Vlada Republike Slovenije
Janez Janša in Bojana Beović

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da so zaradi številnih dvomov v omenjeno cepivo prosili strokovno skupino, da znova predela dostopne informacije in zaključili, da zadržkov za nadaljevanje cepljenja ni, a so iz previdnosti predlagali, da cepljenje začasno zaustavimo.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je sodelovala tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in spregovorila o cepljenju s cepivom AstraZenece in nezaželenih učinkih. 

Cepiva preizkušena v kliničnih raziskavah

Beovićeva je danes pojasnila, da so bila cepiva proti covidu-19 pred širšo uporabo preizkušena v obsežnih kliničnih raziskavah, v katere je bilo vključenih več deset tisoč ljudi. Zagotovila je, da neželene dogodke skrbno spremljajo in izpostavila, da so nekateri bolj redki, zato jih opazijo šele, ko cepivo dobi na primer milijon ljudi. Podatki se zbirajo po celem svetu, saj so nekatere države, kot je Slovenija premajhne, da bi lahko s številom cepljenih prebivalcev zaznali nezaželen učinek. 

Prvo poročilo o krvnih strdkih iz Avstrije, v Evropi doslej 37

Beovićevo so novinarji vprašali, ali bi bilo dobro, da se po ponovni zeleni luči za cepljenje z AstraZeneco cepijo politiki, kot se je na primer tajski premier? »To bi bilo imenitno,« je odgovorila Beovićeva, »Će izda Ema dovoljenje, bi bilo dobro, da se cepi politični vrh«.

Prvo poročilo o krvnih strdkih po cepljenju s cepivom AstraZenece je prišlo iz Avstrije. Bolnici (ena od teh je preminila) sta prejeli cepivo iste serije, šlo je za milijon odmerkov, ki so bili razdeljeni v 17 držav. Nekatere države so zato začasno zaustavile cepljenje.

Po do sedaj znanih podatkih je doslej v državah EU in Veliki Britaniji s cepivom AstraZenece cepljenih 17 milijonov ljudi, krvni strdki so se pojavili pri 37 ljudeh, ki so bili cepljeni s tem cepivom. Gre torej za dva primera krvnih strdkov na milijon cepljenj, sicer pa je po nedavni ameriški raziskavi pogostnost hudih strdkov tri na 1000 ljudi na leto, je navedla Beovićeva.

Dejala je, da so so strdki pogostejši pri starejših ljudeh, ter izpostavila, da število zapletov z krvnimi strdki ne presega pogostnosti strdkov sicer v populaciji.

Korist cepljenja presega nevarnost cepljenja

Stališče Evropske agencije (EMA) še vedno ostaja nespremenjeno, ocenjujejo namreč, da korist cepljenja presega nevarnost cepljenja, zato naj se cepljenje nadaljuje, medtem pa se bo nadaljevala tudi analiza zapletov. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je mnenja, da cepljenj ni treba ustaviti, a da so potrebne analize opozorilnih primerov, je navedla Beovićeva.

"Pri cepljenjih tehtamo med koristjo in tveganjem,  situacija je s temi maloštevilnimi nezaželenimi dogodki sredi hude epidemije drugačna, kot če bi šlo za cepivo proti bolezni, pri kateri je majhno tveganje za širjenje. Še bolj pomembno je že omenjeno dejstvo: Pogostost zapletov je res majhna, zaenkrat ni nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov s cepljenjem. To samo po sebi govori proti temu, da bi bilo treba cepljenje ustaviti," je dejala in dodala, da tudi stališče slovenske posvetovalne skupine za cepljenje glede cepljenja s AstraZeneca ostaja nespremenjeno.

V Sloveniji nismo zaznali pojava strdka, ki bi časovno sovpadal s cepljenjem s cepivom AstraZenece

V Sloveniji pojava krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece niso zabeležili, so pa zabeležili štiri take pojave po cepljenju s cepivom Pfizerja. Po besedah Beovićeve EMA preučuje morebitno povezanost krvnih strdkov s cepljenjem proti covidu-19 za vsa tri cepiva, ki so trenutno v uporabi v EU, v četrtek je pričakovati odločitev oz. usmeritev agencije.

Za konec je vodja posvetovalne skupine za cepljenje izrazila razumevanje, da se je ministrstvo za zdravje pridružilo previdnostnemu ukrepu številnih evropskih držav - držav s skoraj 80% vsega prebivalstva EU- in do rezultata analize, ki jo opravlja Evropska agencija, uporabo cepiva AstraZenece zadržalo.

S tem je po mnenju Beovićeve ministrstvo sporočilo prebivalcem Slovenije, da so cepiva pod nadzorom in da je cepljenje, če bo taka tudi odločitev EMA, res varno.