pokvarjena

Policista plenila droge in se mastno okoristila

R.T.
16. 3. 2021, 09.56
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 09.57
Deli članek:

Izdajala sta se za federalca, a sploh nista imela pooblastil.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ameriško federalno tožilstvo je ovedlo dva policista iz ameriške zvezne države Kalifornija, ker sta se izdajala za drugo vrsto javnih oseb in ljudi z nelegalno zaplembo predmetov oškodovala za več deset tisoč dolarjev.

Policista Brendon Jacy Tatum in Joseph Huffaker sta bila pred leti del posebne policijske ekipe, ki se je ukvarjala s pregonom prodaje drog. ko se je zakonodaja glede konoplje v Kaliforniji spremenila pa sta bila premeščena na navadno policijsko postajo. To jima očitno ni bilo všeč, saj sta se kmalu začela izdajati za federalna policista, pristojna za alkohol, tobak, orožje in eksplozive.

V tej novi kapaciteti sta začela ustavljati nič hudega sluteče občane, jih preiskovala in če sta našla kaj vrednega, kot denimo alkohol, droge in celo denar, stvari zasegla. Na policijsko postajo predmetov nista nosila, raje sta jih pobasala v žep, preprodala in se tako mastno okoristila.

Tožilci zdaj Tatumu očitajo, da se je okoristil za vsaj 3.700 ameriških dolarjev z zasegom denarja in za vsaj 85.000 dolarjev z zasegom konoplje. Huffaker naj bi se omastil za manjši delež, je pa obtožen še ponarejanja policijskega poročila.

A korist, ki sta jo dobila od nelegalnega početja naj bi bila še mnogo višja. Kot kažejo podatki davčne službe naj bi Tatum samo v letu 2016 imel več kot 400.000 dolarjev premoženja nepojasnjenega izvora.

Policistoma, ki sta bila na prejšnjem delovnem mestu celo večkrat javno pohvaljena zaradi učinkovitosti pri zasegih drog, zdaj grozi 20 let zaporne kazni.