tržne razmere

Pfizer: Zdaj je čas, da podražimo cepivo

B.K.
16. 3. 2021, 11.37
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 10.55
Deli članek:

Uprava Pfizerja je investitorjem predlagala zvišanje cene cepiva proti covidu-19.

Profimedia
Pfizer računa na povišanje cene cepiva.

Dva člana uprave ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, ki je izdelal prvo cepivo proti covidu-19, sta delničarjem podjetja prejšnji teden povedala, da je po prepričanju uprave zdaj pravi čas za povišanje cene za cepivo.

"Če pogledamo, kako se trenutno oblikujejo povpraševanje in cene, vidimo, da jih ne vodijo običajne tržne razmere. Vodi ju pandemija in potrebe vlad, da si zagotovijo cepiva," je po poročanju portala Business Insider dejal eden izmed direktorjev podjetja Frank D'Amelio. A je takoj na to poudaril, da se normalne tržne razmere vračajo, s čimer bi lahko tudi dvignili ceno cepiva.

Ob tem si pri Pfizerju obetajo dodaten dobiček s prodajo tretjega odmerka cepiva. Zaščita pred boleznijo po dveh prejetih odmerkih traja namreč približno eno leto, za obnovo zaščite pa bo potrebna ta tako imenovana tretja doza. Ta bo pomembna tudi, če bo virus še dalje mutiral, saj bodo prihodnje odmerke proizvedli v skladu za obrambo proti drugim variantam virusa. "Mislimo, da obstaja visoka verjetnost, da bo potrebno letno cepljenje," je zatrdil D'Amelio.

Farmacevtsko podjetje ob tem sicer napovedijue povišanje proizvodne kapacitete za ta cepiva do junija. Do konca leta naj bi tako proizvedli do dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19.