Slab ponedeljek

Je to znak začetka tretjega vala?

R.T.
16. 3. 2021, 10.15
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 11.00
Deli članek:

Ponedeljkove številke pozitivnih primerov na testiranjih za koronavirus so najslabše v zadnjem mesecu in pol.

Bobo
Kaj bo z lokali, če število pozitivnih primerov še ne pade?

Vsi kazalci so poskočili. Opravljenih je bilo 4800 PCR testov in 47.000 hitrih testov. S PCR metodo so potrdili 918 pozitivnih primerov, kar predstavlja 19 odstotni delež. Na zadnje smo imeli višji delež 2. marca. 918 pozitivnih primerov predstavlja tudi poskok za 24 odstotkov v primerjavi s ponedeljkom pred sedmimi dnevni, ki zdaj izpade iz računice o sedemdnevnem povprečju. Ta se zato poslabša za 3,6 odstotka in se dvigne na 716.

Bistveno je stanje v bolnišnicah. Danes se je tam zdravilo 451 oseb, 12 manj kot v nedeljo, od tega jih je 83 potrebovalo intenzivno terapijo. Umrli so "samo" trije covidni bolniki.

Slabe razmere v soseski

V sosednjih državah so se v zadnjem tednu ali dveh razmere poslabšale. V Italiji, Avstriji in na Madžarskem so je povečalo število okužb, ostrejše ukrep pa so zaradi tega sprejeli v Italiji. Za kar tri četrtine države po novem veljajo najostrejši ukrepi, skladni z rdečo obarvanostjo območja. Glede na novo ureditev bodo vse dežele ob incidenci 250 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v tednu dni samodejno označene kot rdeča območja. Takih je trenutno 11 od 20 dežel. Vse ostale z izjemno Sardinije, ki je bela z blagimi ukrepi, so oranžne. Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo. Ljudje se lahko gibljejo le znotraj svojih dežel. Na oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprte.