Umor in samomor

57-letnica je obležala na dvorišču. Njen oboroženi partner se je po umoru skril v hišo

G.G.
16. 3. 2021, 12.28
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 13.39
Deli članek:

Ko se zgodi umor v družinskem krogu, se govori o tako imenovani družinski tragediji. Včeraj je udarila v Šentvidu pri Grobelnem. Spet imajo delo kriminalisti celjske policijske uprave.

SHERPA / Novi tednik
Policisti na kraju umora in samomora v Šentvidu pri Grobelnem.

Spori med partnerjema ali družinske zdrahe v Sloveniji predstavljajo največji delež med krvnimi delikti. Družinska nesoglasja, dlje časa trajajoča družinska nesoglasja, kot se je izrazil vodja Sektorja kriminalistične policije PU Celje Aleš Slapnik, so tudi včeraj najverjetneje pripeljala do poslednjega srečanja med partnerjema v Šentvidu pri Grobelnem, naselja v bližini železniške postaje, kjer je treba iz električnega vlaka prestopiti na dizelskega, če potnik nadaljuje v smeri Rogaške Slatine ali Podčetrtka.

Ko so sosedje nekaj čez 17. uri slišali pok, več strelov, je bilo jasno, da se je zgodilo nekaj hudega. 61-letni moški je na dvorišču streljal na 57-letno partnerko in se skril v hišo. Ob prihodu na kraju so policisti in reševalci pred vhodom v hišo, na tleh zagledali okrvavljeno žensko. Situacija je bila nevarna, saj je bil moški oborožen. Policista sta zato najprej žensko odnesla na varno in jo predala predstavnikom Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki so bili opasani z neprebojnimi jopiči.  Žal so ugotovili, da je že mrtva.

SHERPA / Novi tednik
Partnerko je ustrelil pred hišo.

Medtem so policisti strelca pozvali, naj odvrže orožje in se preda. Ker ni bilo odziva, so stopili v hišo in ga našli hudo poškodovanega. Naročili so helikopter, da bi ga prepeljali v bolnišnico, vendar je že čez nekaj minut umrl. Najverjetneje si je sodil sam že pred prihodom policistov.

Policija sicer nikoli ni bila obveščena o kakršnemkoli nasilju med zdaj pokojnima partnerjema.

S Policijske uprave Celje so ob teh skrajnih "odklonih od normalnosti" spomnili, da je večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah. Vse žrtve nasilja zato 
znova pozivajo, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, le na ta način bomo lahko storili vse, da žrtev zaščitimo in proti storilcu pravočasno ukrepamo. Prav tako pozivamo sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da nas o tem obvestijo.