(Ni) izgubljen čas?

Ministrica Kustec po prestani interpelaciji meni, da gre za seštevek "na papirju" koalicijskih in opozicijskih strank

G.G./STA
16. 3. 2021, 07.04
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 07.13
Deli članek:

Trajalo je do zgodnjih jutranjih ur, toda ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ostaja na položaju.

STA
Simona Kustec ostaja ministrica. Meni, da je razprava pokazala tudi to, da bodo morali znotraj javnega, tudi političnega prostora še veliko narediti za veliko strpnejši kulturi spoštljivega in civiliziranega dialoga.
"Četudi danes takoj odstopite, ne bo nobene škode, tudi če do konca mandata vaše mesto ostane prazno, nezasedeno, ker od vas ni absolutno nič," je bil kritičen Luka Mesec (Levica).

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji. Za je glasovalo 38 poslancev, proti jih je bilo 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev. Za so glasovali poslanci predlagateljic interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB, proti pa poslanci SDS, SMC, NSi, poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in oba manjšinska poslanca. Poslanci SNS se glasovanja niso udeležili. Poslanec Levice Željko Cigler je sejo spremljal na daljavo, glasoval pa je po telefonu.

Takšno glasovanje je bilo bolj ali manj napovedovano že v predhodni skoraj 16-urni razpravi. V strankah predlagateljicah so namreč skozi ves dan nizali očitke na delo ministrice, predvsem njene odločitve v času epidemije, medtem ko so v koaliciji ocenjevali, da je v danih razmerah delala dobro in jih izrekali podporo. V SNS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli, v Desusu pa se glede tega niso jasno opredelili. Trije poslanci Desusa so nato pri glasovanju manjkali, eden pa se je glasovanja vzdržal.

V strankah predlagateljicah so v poznih večernih urah ponovili, da je ministrica v času epidemije sprejemala slabe ukrepe, ko gre za šolanje učencev in dijakov, ali pa jih je namesto nje politično sprejemal predsednik vlade Janez Janše. Slednje je imelo po njihovem za posledico, da smo imeli najdlje zaprte šole.

O odprtih šolah

V strankah koalicije so tovrstne očitke zavračali, interpelacijo pa označili kot nadaljevanje političnega boja opozicije po tistem, kot jim je v DZ propadla konstruktivna nezaupnica. Kar pa se tiče navedb o tem, da je imela Slovenija najdlje zaprte šole, poslanka SMC Monika Gregorčič bolj zaupa podatkom ministrstva. "Ti kažejo, da so imeli šole dlje kot pri nas zaprte na Irskem, Latviji, Romuniji, Kanadi, Italiji, Veliki Britaniji, ZDA in Braziliji," je dejala in izrazila upanje, da se bo tako prenehalo z manipulacijami z "ustvarjanjem nekih alternativnih dejstev".

Praznost ministrovanja 

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da je razprava pokazala vso praznost njenega ministrovanja. A kot pravi, ni razočaran, saj se na nek način pričakuje, kako bo glasovala koalicija. "Očitno ima še dovolj glasov," je ugotavljal.

Na vprašanje, ali serija interpelacij - v kratkem sledita še dve - morda še dodatno krepi aktualno vlado, je odgovoril, da je odvisno od tega, s katere strani se gleda idejo interpelacije. Sam jo vidi velikokrat kot možnost, da dajo glas komu, ki ga ne dobi. Ponovil je, da so namreč interpelacijo Kustečeve spisali predvsem kot poskus prisluhniti vsem tistim, ki so poskušali priti do ministrstva v času koronakrize, a od ministrstva ni bilo posluha. To so bili po njegovih navedbah tudi očitki številnih učencev, dijakov, njihovih staršev, šolnikov, ki so "dobili meso v parlamentu".