Vonj po smodniku

Vplivna Kimova sestra svari ZDA

G.G.
16. 3. 2021, 07.48
Posodobljeno: 16. 3. 2021, 09.50
Deli članek:

V severnokorejskih medijih je po daljšem času nastopila vplivna sestra voditelja Kim Džong Una.

Profimedia
Kim Jo Džong občasno nastopi namesto brata.

Kim Jo Džong se je pojavila na televiziji dan pred prihodom visokih ameriških diplomatov v Seul, kjer bodo z južnokorejskimi kolegi razpravljali o skupnih vojaških vajah. Washington sicer že več tednov poskuša priti v stik s Severno Korejo, ki še vedno ni uradno priznala predsednika Joeja Bidna, poroča BBC.

Izjava Kim Jo Džong v državnem časopisu je uperjena proti ZDA. V slogu svojega brata jim je požugala, naj se ne igrajo z ognjem, če želijo spati v miru. V prenesenem pomenu je govorila o vonju smodnika, ki ga nova ameriška administracija z oceana poskuša spraviti nad njihovo deželo. Zaradi skupnih vaj ZDA in Južne Koreje je ošvrknila še južne brate, ki da so spet izbrali zvok vojne.

Biden še ni zavzel jasne politike do Severne Koreje, je pa med volilno kampanjo izrekel nekaj ostrih besed na račun Kim Džong Una, ki je pred tem navezal prijateljske odnose z bivšim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, čeprav uradno državi nista naredili preboja pri dogovoru o jedrskem orožju in sankcijah.