Semafor, ki kroji življenja

Katere regije so blizu odprtja gostiln?

C.E.
12. 3. 2021, 19.17
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 19.28
Deli članek:

Poglejmo, kakšni so epidemiološki podatki po statističnih regijah Slovenije.

Bobo
Kam piha koronaveter?

Največ svoboščin sta si pridobili posavska in jugovzhodna Slovenija, kjer so odprli terase gostinskih lokalov. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je še vedno najbolj ugodna v Posavju (115,8), vendar pa se že od prejšnje srede zelo rahlo dviguje. Ko je oblast odločila, da v jugovzhodni Sloveniji odpre lokale, je bila ta še na drugem mestu, toda še pred odprtjem, v ponedeljek, je zdrsnila nižje. Ali bolje rečeno, pomurska, podravska, primorsko-notranjska, osrednjeslovenska in jugovzhodna statistična regija so po tem podatku povsem skupaj, razlike so zanemarljive. Zakaj torej ne odpreti gostiln tudi v teh regijah, se bodo spraševali gostinci. Predstavniki vlade so že pojasnili, da sta ti dve regiji poskusni, na podlagi podatkov in trendov pa se bodo odločali v naslednjem tednu.

Na drugi strani obalno-kraška regija, ki še ostaja osamljena v rdeči coni, čeprav je po številkah že v oranžni fazi, že nekaj dni ni več v najslabšem položaju. Število okuženih je začelo v začetku tedna strmo padati, tako da so po sedemdnevni incidenci slabše Koroška, Gorenjska in Goriška. Kdor je enkrat na vrhu, čez nekaj tednov pade na dno, in obratno, bi lahko rekli.

NIJZ
7-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev (Slovenija in regije)

Na nivoju države se že več dni znižuje sedemdnevno povprečje pozitivnih primerov (689, pasti mora pod 600), premier Janez Janša pa s pogledom na sosednje in bližnje države z bojaznijo pričakuje tretji val tudi v Sloveniji.