Kokain in heroin

Koprčanu v Angliji 15 let za tihotapljenje drog

Robert Marin
12. 3. 2021, 19.00
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 19.07
Deli članek:

Slovenskega tovornjakarja so v Veliki Britaniji obsodili na dolgoletno zaporno kazen zaradi tihotapljenja mamil, ki jih je skrival med zamrznjenimi picami.

NCA
Grželja so prijeli 26. aprila lani v britanskem pristanišču Dover.

Sodišče v britanskem mestu Canterbury je na 15 let zapora obsodilo voznika tovornjaka Adama Grželja, doma iz Kopra oziroma Brkinov, pri katerem so aprila lani našli zajetno količino kokaina in heroina, skritega pod zamrznjenimi picami.

NCA
Droge so bile po oceni angleške policije vredne 7,5 milijona evrov.

Grželja so prijeli 26. aprila lani, ko se je v britansko pristanišče Dover pripeljal s tovornjakom, polnim zamrznjenih pic. Policisti so potem med škatlami s picami našli večji tovor prepovedane droge. Ugotovili so, da je v Anglijo s tovornjakom slovenskih registrskih oznak iz Italije pripeljal 81 kilogramov kokaina in tri kilograme heroina. Droga je bila po oceni angleške policije vredna 6,5 milijona funtov oziroma približno 7,5 milijona evrov. Grželj je končal v priporu, konec maja lani pa je stopil pred sodnika sodišča v mestu Canterbury, kjer je zatrjeval, da ni kriv, a mu sodišče očitno ni verjelo, saj ga je konec februarja spoznalo za krivega in obsodilo na 15 let zapora.

Ključna vloga v kriminalni verigi

»Organizirane kriminalne združbe se pri tihotapljenju nezakonitih dobrin v Veliko Britanijo zanašajo ravno na takšne koruptivne voznike,« je v izjavi za javnost dejala Debbie Cook iz Nacionalne agencije za boj proti kriminalu (NCA). Po njenih besedah imajo prav vozniki tovornjakov ključno vlogo v kriminalni verigi, ki ji nasilje in izkoriščanje ni tuje, »oni so povezava med južnoameriškimi karteli in uličnimi tolpami v Veliki Britaniji«. Cookova tudi upa, da bo dolgoletna zaporna kazen poslala jasno sporočilo ostalim voznikom, ki morda razmišljajo o nezakonitem dodatnem zaslužku.