da ne pride do strahu med prebivalstvom

Minister pravi, da so "blagi stranski učinki do neke mere zaželeni"

G.G./STA
12. 3. 2021, 17.47
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 18.05
Deli članek:

Ker so šolniki v Velenju zagnali preplah po pričakovanih stranskih učinkih po cepljenju, je moral nastopiti minister za zdravje Janez Poklukar.

Bobo
Po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali s strategijo cepljenja, tudi z uporabo cepiva AstraZenece.
Poklukar pravi, da se bo tudi sam cepil s cepivom AstraZenece, ko se mu izteče obdobje po prebolevnosti.

Nekaj držav EU je namreč iz previdnostnih razlogov začasno ustavilo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19 po tistem, ko so se pri nekaterih ljudeh po cepljenju pojavile bolezenske težave, povezane z nastajanjem krvnih strdkov.

Minister Poklukar je danes ponovil, da za zdaj nihče na razpolaga s poročili Evropske agencije za zdravila (Ema) ali proizvajalcem cepiva AstraZenece, da bi zaznali takšne stranske učinke cepiva, zaradi katerih bi morali prekiniti cepljenje z AstraZeneco v Sloveniji. Prav tako serije cepiva AstraZenece, ki je bila v Avstriji, v Sloveniji ni.

Da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, je danes sporočila tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

"Dogodki, ki so opisani v tujini, so dogodki, ki so v registru Eme opisani s podobno verjetnostjo, kot se sicer dogajajo splošno v populaciji. To je neka podlaga, da lahko verjamemo, da gre za naključja, ki jih je pa seveda treba preveriti. Če bi se izkazalo, da je bil razlog v cepivu, sledi ustrezen ukrep," je zatrdil Poklukar.

Kot je dejal glede stranskih učinkov po cepljenju nekaterih zaposlenih v šolstvu, je dejstvo, da nezaželeni učinki po cepljenju so. Te so zaznali tudi po cepljenju zaposlenih v zdravstvu in pri starejših. "Toda to so pričakovani stranski učinki cepljenja. Praviloma vsa simptomatika izzveni v nekaj dneh," je navedel in dodal: "Blagi stranski učinki po cepljenju so do neke mere zaželeni, saj kažejo na odziv na cepivo, si pa želimo čim manjše, da ne pride do strahu med prebivalstvom."

Ob tem je poudaril, da po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali s strategijo cepljenja, tudi z uporabo cepiva AstraZenece.