NEEKSPLODIRANO UBOJNO SREDSTVO

FOTO: Slišali močan pok, na tleh našli mrtvega domačina

Luka Tetičkovič
12. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Moški je bil lovec, domnevno je našel ubojno sredstvo iz obdobja obeh svetovnih vojn. Med rokovanjem z njim je odjeknila usodna eksplozija.

Sašo Švigelj
Razneslo je neeksplodirano ubojno sredstvo.

V garaži stanovanjske hiše na območju Postojne je v sredo prišlo do eksplozije, v kateri je umrl 74-letni moški. Kot so sporočili s koprske policijske uprave, je eksplodiralo še neznano eksplozivno telo. Tuja krivda je izključena. Ob tem opozarjajo, naj ljudje v primeru najdbe neeksplodiranega nevarnega sredstva pokličejo pristojne službe.

Policisti so bili o eksploziji obveščeni ob 11. uri. Kraj so zavarovali, kriminalisti pa so v sodelovanju z bombnimi tehniki z oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije opravili ogled. Preiskavo okoliščin eksplozije so nadaljevali tudi včeraj. O nesreči je policija obvestila preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo.

Sašo Švigelj
Policisti opozarjajo, naj v primeru najdbe neeksplodiranega sredstva pokličemo pristojne službe in se predmeta ne dotikamo.

Pokojni je bil strasten zbiratelj vojaških ostankov. Policisti so te za potrebe preiskave zasegli in odpeljali.

Smrt moškega je na kraju potrdila zdravnica, ki je odredila sanitarno obdukcijo. Zaradi eksplozije je nastala tudi škoda na stanovanjskem objektu. Po poročanju lokalnih medijev je bil pokojni 74-letnik lovec že več kot 50 let in je veliko hodil po gozdovih, ukvarjal pa se je tudi z zbiranjem starih vojaških ostankov. Policisti so te zasegli in odpeljali, kaj natanko je hranil doma, bo pokazala uradna preiskava.

Pokojni je imel uradno prijavljeno lovsko puško, zjutraj pa ga je sin videl v rokah držati večjo baterijsko svetilko, s katero je odšel v garažo, nakar je odjeknila usodna eksplozija.

Sašo Švigelj
Na območju Primorske je še veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn.

Neeksplodirana ubojna sredstva prepustite strokovnjakom

Policisti opozarjajo, naj se posamezniki ob morebitni najdbi neeksplodiranega nevarnega sredstva ne dotikajo, temveč takoj pokličejo pristojne službe, in sicer na telefonsko številko za klic v sili 112 oziroma interventno številko policije 113. Za nevarna sredstva bodo tako lahko poskrbeli strokovnjaki za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Splošno znano je, da je na območju Primorske še vedno precej izjemno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn, v preteklosti pa se je zaradi neprimernega ravnanja s temi sredstvi zgodilo več nesreč, ki so se končale s hudimi poškodbami oziroma smrtjo, so v sporočilu za javnost še zapisali na Policijski upravi Koper.