obletnica vlade

Zunanja politika Slovenije kot predstava za domačo javnost

Antun Katalenić
11. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Vlada je leto po primopredaji poslov polna samohvale, češ da je vrnila Slovenijo na diplomatski zemljevid Evrope. Nekdanja ministra Ivo Vajgl in Miro Cerar sta, milo rečeno, skeptična do takšnih zaključkov.

STA
Predsednik vlade s svojimi spornimi tviti redno otežuje delo Anžetu Logarju.

Tri dni pred dnevom žena je premier Janez Janša na Brdu pri Kranju sklical konferenco o prihodnosti Evrope, neke vrste posvet o tem, kam pluje EU in z njo Slovenija, za sogovorce pa si je izbral deset moških. Le nekaj dni pred tem je bil sklican še Strateški svet za zunanjo politiko v novi sestavi, kjer pa sta mesto ob desetih moških dobili vsaj dve ženski. Prvi sestanek sledi septembrskemu posvetu slovenske diplomacije, naloga ducata posameznikov pa bo prenova strateških dokumentov o usmeritvah slovenske zunanje politike.

Bobo
Ivo Vajgl pravi, da strateški svet v takšni obliki služi zgolj kot potrdilo ministru, da dela prav.

Slaba družba

Nekdanji minister za zunanje zadeve in nekdanji evroposlanec Ivo Vajgl je do tovrstnih svetov vselej skeptičen, češ da pri teh »nikoli ne gre za kreativno razmišljanje o zunanji politiki, ampak za sestanek, na katerem je vsakokratni minister iskal potrdilo, da vse, kar dela, je prav«. Kot je še povedal v telefonskem pogovoru za Novice Svet24, je že »nabor svetnikov vedno zgrešen«, prenovljena sestava ga niti ne zanima, saj kot pravi, se »z zunanjo politiko, kot si jo predstavljajo ti, ki so zdaj na oblasti, a priori ne morem strinjati«. Predvsem je Vajgl kritičen do »bratenja« z madžarsko vlado po principu »povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si«. Kot pravi, je seveda vsako ohranjanje dobrososedskih odnosov v interesu in naloga vsakokratnega ministra, a poudarja, da Slovenija ne more imeti enakih interesov kot populistične vlade, ki delujejo v nasprotju s smernicami Evropske unije. Miro Cerar, ki je še pred enim letom opravljal funkcijo zunanjega ministra, pravi, da ima vsak minister pravico, da sam oblikuje strokovni svet, a meni, da je šest let po sprejetju zadnjega dokumenta bistveno poseganje vanj »nesmiselno in nepotrebno«. V vladni objavi o uvodnem sestanku sveta je Cerarja zmotil predvsem zapis o potrebi po soočanju z avtoritarnimi modeli vladanja, sploh glede na to, kot je v telefonskem pogovoru dejal nekdanji premier, da »te modele uvaja aktualna vlada sama in se zdi ironično, da se bomo s tem ukvarjali na zunanjepolitičnem področju«.

Sašo Švigelj
Miro Cerar pravi, da vlada širi neresnice in propagando, ko poskuša prepričati javnost, da so prejšnji ministri slabo opravljali svoje delo.

Izguba ugleda

Cerar je prepričan, da »smo v zadnjem obdobju z nekaterimi napačnimi potezami in izjavami izgubili precej ugleda v Evropi in svetu«. Nasproti temu stoji piar ofenziva aktualne vlade, ki se te dni po družbenih omrežjih hvali o številnih obiskih tujih državnikov pri nas in obratno. Cerar pravi, da »gre za zavajanje javnosti, saj se želi ustvariti videz, da je ministrstvo bolj aktivno kot prej, kar ne drži«. Nekdanji zunanji minister je v prikazu nasprotnih dejstev pripravljen našteti številne obiske, konference, širitev mreže veleposlaništev, gradnjo medsosedskih odnosov ... »Verjamem, da je aktualen minister delaven in želi veliko narediti. A ima dva problema: pandemijo in to, da ima predsednika vlade, ki Sloveniji povzroča škodo na zunanjepolitičnem terenu,« je še dejal Miro Cerar. Še bolj oster do medijske kampanje MZZ je Ivo Vajgl, ki je dejal, da je smešno, da »po 30 letih, kolikor obstaja ta država, še vedno obstajajo ljudje, ki si mislijo, da je seštevek različnih obiskov dokaz o mednarodnem ugledu in aktivnosti države«. Podkrepljen z dolgoletnimi diplomatskimi izkušnjami si Vajgl upa trditi, da »samo v teh postkomunističnih državah obstajajo ljudje, ki jim že sam stisk roke z nekom iz države, ki kotira višje kot njegova, pomeni zunanjepolitičen uspeh in priznanje«.