Slovenija

V Slovenijo 100.000 odmerkov manj AstraZenece od načrtovanega

G.G./STA
11. 3. 2021, 17.26
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 17.29
Deli članek:

V Slovenijo bo v naslednjih dveh pošiljkah AstraZenece prišlo 100.000 odmerkov manj, kot je bilo sprva napovedano.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pričakovalo se je, da bo ta mesec v Slovenijo prišlo več kot 153.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Danes pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnili, da bo vključno z že dobavljenimi cepivi prispelo skupaj 45.860 odmerkov. V prihodnjih dveh tednih naj bi tako skupaj prejeli manj kot 10.000 cepiv tega proizvajalca. Sicer pa je več držav v EU iz previdnostnih razlogov začasno ustavilo cepljenje s tem cepivom, potem ko so se pri nekaterih po cepljenju pojavili krvni strdki.

Na NIJZ so glede morebitne začasne ustavitve uporabe tega cepiva tudi pri nas  pojasnili, da mora o tem presojati posvetovalna skupina za cepljenje, ki potem svoje odločitve sporoči ministru.

Direktor inštituta Milan Krek pa je danes na novinarski konferenci o covidu-19 dejal, da vse morebitne zaplete po cepljenju preverja posebna komisija na nacionalnem nivoju, ki jo sestavljajo profesionalci s tega področja. Svoje ugotovitve morajo poročati evropski agenciji za zdravila. Ko bo avstrijska komisija pregledala prijave zapletov, bo jasno, ali so bili posledica cepljenja.

Za vse zaplete v Sloveniji, ki jih je doslej obravnavala komisija, se je izkazalo, da niso povezani s cepljenjem. Če bi ugotovili, da so kakšni resni zapleti povezani z določenim cepivom, potem se bodo odločili, ali se ga bo uporabljalo vnaprej. Do takrat pa je cepivo v uporabi.