SAMOZAŠČITA

Brez konkurence najbolj iskan v drugem valu epidemije

M.R.
20. 2. 2021, 07.39
Posodobljeno: 20. 2. 2021, 07.57
Deli članek:

Zanimalo nas je, po katerih izdelkih, ki so v lekarni na voljo brez recepta, so ljudje med epidemijo bolj posegali kot prej? V lekarnah opažajo predvsem povečanje povpraševanja po prehranskih dopolnilih za krepitev imunskega sistema.

Dreamstime
V Lekarnah Ljubljana opažajo bistveno manj povpraševanja po zdravilih in drugih izdelkih za lajšanje simptomov gripe in prehlada.

V prvem valu epidemije je bilo v lekarnah več povpraševanja po učinkovinah, ki se uporabljajo za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje vročine pri prehladih in gripi. V drugem valu je bil brez konkurence vitamin D.

V Lekarnah Maribor so po besedah mag. Mateje Krumperščak Duh lani izdali največ zdravil proti bolečinam in povišani telesni temperaturi, predvsem paracetamola: »To je tudi logična posledica razmer, saj je bila v letu 2020 dvakrat razglašena epidemija novega koronavirusa. V zadnji četrtini leta se je zaradi strokovnih objav in dostopnosti zdravila brez recepta na slovenskem trgu izjemno povečala prodaja zdravila z vitaminom D3.« Med prehranskimi dopolnili so bili lani najbolj iskani in prodajani izdelki za krepitev odpornosti oziroma imunskega sistema: »Prevladujejo prehranska dopolnila, ki vsebujejo kombinacije hranil, ki prispevajo k normalnemu delovanju imunskega sistema, to so vitamini, minerali in aminokisline. Kupci pa so posegali tudi po dopolnilih, ki vsebujejo samo vitamine ali minerale.«

Tudi povpraševanje po termometrih

Podobne trende zaznavajo druge lekarne po Sloveniji. »Spomladi, v prvem valu epidemije, se je izrazito povečalo povpraševanje po prehranskih dopolnilih za spodbujanje delovanja imunskega sistema (prehranska dopolnila z aminokislinami, vitamini in minerali, ameriški slamnik), pri zdravilih brez recepta pa povpraševanjepo zdravilih s paracetamolom. V drugem valu epidemije se je povečalo povpraševanje po zdravilih in prehranskih dopolnilih z vitaminom D,« pojasnjuje Tjaša Hace, pomočnica direktorja za področje strateškega marketinga in odnosov z javnostmi v Lekarnah Ljubljana. Prav tako se je povečalo povpraševanje po zaščitnih maskah, antiseptikih, zaščitnih rokavicah in termometrih. »Na drugi strani pa v zadnjih mesecih opažamo bistveno manj povpraševanja po zdravilih in drugih izdelkih za lajšanje simptomov gripe in prehlada,« je izpostavila Hacetova.

Poleti namesto tablet zadostuje sončenje

Hit epidemije je torej vitamin D. In ostala prehranska dopolnila, ki krepijo imunski sistem. Kako pa je s kvaliteto teh substanc, ki jih lahko danes kupimo že skorajda v vsaki prodajalni? »Pri zdravilih na recept in brez recepta je kakovost zagotovljena že zaradi zakonskih zahtev in zunanjega nadzora agencij, kot je JAZMP (Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, op. p.). Prehranska dopolnila pa sodijo pod hrano, zato morajo biti varna; kakovost je sicer odvisna predvsem od proizvajalca,« nam je ob nakupu zaloge prijazno pojasnila farmacevtka, ki želi ostati anonimna, saj uprava ni odobrila njenega pogovora z nami. Kot je še poudarila, vitamin D sicer nastaja v koži, če smo izpostavljeni soncu, ampak samo od aprila do septembra. Takrat zadostuje že trikrat tedensko dvajset minut sončenja brez nanosa zaščitne kreme.