Čas za novo KUL?

Jože P. Damijan, nesojeni mandatarski kandidat, ustanavlja novo stranko

Mihael Korsika
19. 2. 2021, 19.30
Deli članek:

Pobudnik Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je obupal nad strankami LMŠ, SD, Levica in SAB, ki po njegovem mnenju ne morejo sestaviti operativne vlade. Napovedal je, da se ustanavlja nova sredinsko-liberalna stranka, katere ustanovitev naj bi podpiralo 450 intelektualcev.

STA
Koalicija ustavnega loka po oceni Damijana ne more sestaviti operativne vlade.

Eden izmed osmih pobudnikov ustanovitve Koalicije ustavnega loka (KUL), ekonomist Jože P. Damijan, je dan po neizglasovani konstruktivni nezaupnici v parlamentu obupal nad projektom KUL.

Nekdanji minister, iz prve vlade Janeza Janše, na svojem blogu ugotavlja, da je KUL uspela povezati opozicijo v koalicijo, kar bo po njegovi oceni pomembno v času do parlamentarnih volitev, ki bodo potekale prihodnje leto. KUL, ki jo sestavljajo LMŠ, SD, Levica in SAB, lahko po Damijanovi oceni ob pomoči nekaj nezadovoljnih poslancev v vladni koaliciji sicer prepreči najhujše oblike »demontaže države«, a dodaja, da bo to glavno poslanstvo in hkrati tudi največji domet KUL.

Obupal nad svojim »otrokom«

»Za kaj več pa je opozicijska koalicija KUL prekratka. Tukaj ne morete pričakovati bistvenega poenotenja, večjega, kot smo ga imeli v zadnjih štirih mesecih. Vsaka izmed teh strank bo v naslednjih mesecih le še bolj želela nabirati svoje politične točke pred volitvami, zato bo enotnosti vedno manj,« napoveduje Damijan. Po njegovi oceni je bistvena težava v razdrobljenosti na levosredinskem političnem polu. »Imamo šest majhnih strank, ki med seboj tekmujejo in kanibalizirajo ta politični prostor. S šestimi strankami na levi sredini ni mogoče narediti resne politične sile,« ugotavlja. Po njegovem mnenju te stranke ne morejo oblikovati operativne vlade, za katero sta potrebna politična enotnost in močno vodstvo.

V začetku oktobra lani je bil Damijan prvopodpisani pod pobudo KUL, ki jo je podpisalo skupno osem oseb, zdaj pa rešitev vidi v ustanovitvi nove stranke. V pogovoru za časnik Delo je dejal, da naj bi sredinski liberalni strankarski projekt tokrat podprlo okoli 450 intelektualcev. Ožja ekipa naj bi tako že pripravila nekaj izhodišč, kdo naj bi stranko vodil, pa za zdaj še ni znano.

»V ta politični prostor mora priti nova politična sila, nova sredinska stranka. Stranka, ki v politiko ne bo znova prinesla samo intelektualne širine, zmernosti in povezovalnosti, kar je iz našega političnega prostora izginilo z de facto propadom LDS leta 2004, temveč tudi vsebino in vizijo razvoja,« na svojem blogu piše Damijan.

Stranke odločno za KUL

Vse štiri opozicijske stranke, ki sestavljajo KUL, so tudi po neizglasovani konstruktivni nezaupnici poudarjale, da projekt s tem ni zaključen.

V odzivu na Damijanovo napoved sta sicer SD in SAB prav tako opozorili na veliko razdrobljenost političnega prostora, v LMŠ in Levici pa so poudarili, da so v zadnjem obdobju dokazali, da znajo sodelovati.